Meteen naar de inhoud

Hermitage trekt bezoek weg van Amsterdamse musea, terwijl landelijk het bezoek groeide in 2010

De marges zijn niet enorm, maar het bezoekcijfer van het Van Gogh Museum daalt al een paar jaar. In topjaar 2006 liepen nog 1.677.268 bezoekers door de veikigheidspoortjes, in 2010 zijn dat er waarschijnlijk nog maar 1.432.000. Ook het Rijksmuseum, dat ondanks de verbouwing open blijft, zit met een verwachte 900.000 bezoekers nog altijd ver onder de cijfers van topjaar 2006, toen het meer dan een miljoen mensen verwelkomde. Tegenover de daling bij de oude top staat een sterke stijging van het bezoek bij wetenschapsexperiemce NEMO en natuurlijk De Hermitage, die in 2010 met 650.000 bezoekers de groei van voorgaande jaren voortzet.

Dit blijkt uit de bezoekcijfers voor de Nederlandse topmusea die de Nederlandse Museumvereniging vandaag bekend heeft gemaakt. Omdat de landelijke trend nog steeds positief is, zit de groei van het museumbezoek dus vooral in de regio.

Museum De Fundatie in Zwolle zag het aantal bezoekers bijna verdubbelen van 70.000 naar 130.000 en ook Museum Kasteel Hoensbroek noteerde een forse groei, net als Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

De trend kan wellicht verklaard worden door het ontbreken van grote publiekstrekkers in de hoofdstand. Wanneer die er wel zijn, en ook musea als het Stedelijk in Amsterdam en het Groninger Museum weer volop in de cijfers meetellen, zou de toekomst er ondanks de recessie, nog wel eens goed uit kunnen zien, laat de Museumvereniging weten.

Top 55 Museumbezoek 2005-2010

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands