Volgens de Nederlandse filmpers waren het Franse gevangenisdrama Un Prophète en de Pixar-animatiefilm Toy Story 3 de beste films die dit jaar in de Nederlandse bioscoop te zien waren. Nederlandse winnaar is het grimmige tienerdrama Schemer van Hanro Smitsman, zo maakte de Kring van Nederlandse Filmjournalisten bekend. Deze uitslag is het resultaat van een enquête onder 54 filmjournalisten die ieder hun internationale en Nederlandse topdrie inleverden. De verkiezing wordt sinds 2003 gehouden. Het is voor het eerst dat twee titels ex aequo eindigen.

Un prophète (l) en Toy Story 3

De internationale verkiezing was dit jaar een nek-aan-nekrace tussen drie favorieten. Na het op festivals met prijzen overladen Un Prophète en het commercieel zeer succesvolle Toy Story 3 eindigde David Fincher’s The Social Network, naar het leven van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, met het kleinst mogelijke verschil op de derde plaats.

In de Nederlandse sectie waren de verschillen duidelijker. Winnaar Schemer had eerder op het Nederlands Filmfestival al de prijs van de Nederlandse filmkritiek gekregen. Tweede werd de Nederlandse Oscarinzending Tirza, en de boekverfilming De gelukkige huisvrouw kwam op de derde plaats.

Opvallend was de hoge score van de documentaire Weemoed & Wildernis van Digna Sinke. Deze film over de ontpoldering van Tiengemeten, die gaandeweg verandert in een ontroerende bespiegeling over leven en dood, haalde in het door speelfilms gedomineerde klassement een vierde plaats. Voor vijf critici was het zelfs de beste Nederlandse productie die ze in 2010 gezien hadden.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login