Meteen naar de inhoud

Un Prophète, Toy Story 3 en Schemer beste films van 2010

Volgens de Nederlandse filmpers waren het Franse gevangenisdrama Un Prophète en de Pixar-animatiefilm Toy Story 3 de beste films die dit jaar in de Nederlandse bioscoop te zien waren. Nederlandse winnaar is het grimmige tienerdrama Schemer van Hanro Smitsman, zo maakte de Kring van Nederlandse Filmjournalisten bekend. Deze uitslag is het resultaat van een enquête onder 54 filmjournalisten die ieder hun internationale en Nederlandse topdrie inleverden. De verkiezing wordt sinds 2003 gehouden. Het is voor het eerst dat twee titels ex aequo eindigen.

Un prophète (l) en Toy Story 3

De internationale verkiezing was dit jaar een nek-aan-nekrace tussen drie favorieten. Na het op festivals met prijzen overladen Un Prophète en het commercieel zeer succesvolle Toy Story 3 eindigde David Fincher’s The Social Network, naar het leven van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, met het kleinst mogelijke verschil op de derde plaats.

In de Nederlandse sectie waren de verschillen duidelijker. Winnaar Schemer had eerder op het Nederlands Filmfestival al de prijs van de Nederlandse filmkritiek gekregen. Tweede werd de Nederlandse Oscarinzending Tirza, en de boekverfilming De gelukkige huisvrouw kwam op de derde plaats.

Opvallend was de hoge score van de documentaire Weemoed & Wildernis van Digna Sinke. Deze film over de ontpoldering van Tiengemeten, die gaandeweg verandert in een ontroerende bespiegeling over leven en dood, haalde in het door speelfilms gedomineerde klassement een vierde plaats. Voor vijf critici was het zelfs de beste Nederlandse productie die ze in 2010 gezien hadden.

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands