De marges zijn niet enorm, maar het bezoekcijfer van het Van Gogh Museum daalt al een paar jaar. In topjaar 2006 liepen nog 1.677.268 bezoekers door de veikigheidspoortjes, in 2010 zijn dat er waarschijnlijk nog maar 1.432.000. Ook het Rijksmuseum, dat ondanks de verbouwing open blijft, zit met een verwachte 900.000 bezoekers nog altijd ver onder de cijfers van topjaar 2006, toen het meer dan een miljoen mensen verwelkomde. Tegenover de daling bij de oude top staat een sterke stijging van het bezoek bij wetenschapsexperiemce NEMO en natuurlijk De Hermitage, die in 2010 met 650.000 bezoekers de groei van voorgaande jaren voortzet.

Dit blijkt uit de bezoekcijfers voor de Nederlandse topmusea die de Nederlandse Museumvereniging vandaag bekend heeft gemaakt. Omdat de landelijke trend nog steeds positief is, zit de groei van het museumbezoek dus vooral in de regio.

Museum De Fundatie in Zwolle zag het aantal bezoekers bijna verdubbelen van 70.000 naar 130.000 en ook Museum Kasteel Hoensbroek noteerde een forse groei, net als Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

De trend kan wellicht verklaard worden door het ontbreken van grote publiekstrekkers in de hoofdstand. Wanneer die er wel zijn, en ook musea als het Stedelijk in Amsterdam en het Groninger Museum weer volop in de cijfers meetellen, zou de toekomst er ondanks de recessie, nog wel eens goed uit kunnen zien, laat de Museumvereniging weten.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Top 55 Museumbezoek 2005-2010