Meteen naar de inhoud

Succesvol Holland Festival sluit record-editie af in onzekerheid over toekomst

Foto: Pierre Nydegger

Ter afronding. Het Holland Festival van 2011 zou wel eens historisch kunnen worden. Niet alleen was het het festival dat het meeste publiek trok sinds jaren, het was ook het festival dat plaatsvond terwijl een minderheidsregering van populisten, nationalisten en materialisten het einde afkondigde van de kunstsubsidies. We blikken daarom terug op een festival waarin we met onze nieuwe festivaldagkrant getuige waren van een feestelijk gebeuren vol uitersten in kunst en waardering, maar waarin ook een constante doem aanwezig was, gestuurd door een laconiek lachende staatssecretaris en premier. Waarvan we ook beelden hadden.
In het nu rustige Muziekgebouw aan’t IJ blikken Dodo-gezichten Daniël Bertina, Jeroen Stout, Fransien vd Putt en Wijbrand Schaap terug op een heftige junimaand 2011.

En Annet Lekkerkerker is benieuwd naar de cijfers. En de toekomst. Die aan de einder ligt.

En 86K bezoekers. best goeie score. We quoten het persbericht:

Het Holland Festival sluit vanavond de 64ste editie af met een eenmalig concert van de Libanese zangeres Fairouz. In 26 dagen tijd toonde het festival meer dan 150 voorstellingen en concerten en trok ruim 86.000 bezoekers.

De ambitie van het Holland Festival om een breder publiek te trekken, zonder concessies te doen aan de missie van het Holland Festival: het nastreven van de hoogste artistieke kwaliteit, is geslaagd. Het bezoekersaantal steeg met ruim 23% ten opzichte van de editie 2010. Vooral de Broadwaymusical Fela!, de dansvoorstelling Nya, de concerten van The National en van Fairouz trokken een breed en gevarieerd publiek.

Publieksfavorieten in dit festival waren de locatietheatervoorstelling Before I Sleep van de Engelse theatermaker Tristan Sharps, de Broadwaymusical Fela! in regie van Bill T. Jones, het muziektheaterstuk Une flûte Enchantée in regie van Peter Brook, Un Tramway met de Franse actrice Isabelle Huppert, De Russen van Toneelgroep Amsterdam, de jonge dansklassieker The Show must go on van Jérôme Bel en de opera’s Dionysos en Jevgeni Onjegin. Het slotconcert van Fairouz wordt bezocht door liefhebbers van over de hele wereld.

Het Holland Festival vond plaats op 14 locaties in Amsterdam waaronder: Muziekgebouw aan ’t IJ, de Stadsschouwburg, Koninklijk Theater Carré, Het Muziektheater, Frascati, de Westergasfabriek, en het FOZ gebouw aan de Amsterdamse Zuidas.

Er werd gecoproduceerd dan wel samengewerkt met verschillende Nederlandse en internationale instellingen, zoals Barbican, Odéon-Théâtre de l’Europe, MAU, Socìetas Raffaello Sanzio, Salzburger Festspiele, De Nederlandse Opera, Asko|Schönberg, Amsterdam Sinfoniëtta, Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor, Slagwerk Den Haag, Koninklijk Concertgebouworkest, Toneelgroep Amsterdam, Frascati en Stedelijk Museum Amsterdam.

Een festival van deze omvang en variëteit zal met de voorgenomen bezuinigingen in de komende jaren waarschijnlijk niet meer te realiseren zijn. De bezuinigingen treffen niet alleen het Holland Festival maar ook andere Nederlandse culturele instellingen, waardoor bijzondere en succesvolle (co)producties en samenwerkingen niet of lastiger tot stand kunnen komen.

Honderden kunstenaars, acteurs, dansers, musici en figuranten uit Algerije, Australië, België, China, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Japan, Libanon, Litouwen, Nederland, Nieuw Zeeland, Oostenrijk, Rusland, Senegal, Verenigde Staten en Zwitserland maakten het Holland Festival 2011 tot een succes.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands