Sponsoring stoot het publiek af. Dat zou een conclusie kunnen zijn van het onderzoek dat de lectoraten Media, Cultuur en Burgerschap en Media en Entertainment van Inholland op Oerol uitvoeren. Met als centrale vraag ‘Hoe kan Oerol overleven zonder overheidsgeld?’ gaan ze de reactie van het publiek op commerciële uitingen na.

“De vraag is hoe je marketingstrategieën kan toepassen zonder de identiteit van het festival te verloochenen” vertelt lector Media en Entertainment Wes Wierda. “Oerol draait maar voor een klein gedeelte op overheidsgeld. Dat dit wegvalt lijkt dan ook niet zo’n groot probleem. Maar het idee is dat het publiek, dat redelijk alternatief is, niet van commerciële uitingen gediend is. Wij onderzoeken of dat ook zo is.” Met andere woorden: hoe kan het festival relaties aangaan met de commerciële markt, op een manier dat het gevoel van onafhankelijkheid en creativiteit bij de toeschouwer niet wordt aangetast? Vraagt sponsoring van culturele instellingen om een alternatieve marketingstrategie? Het onderzoek is specifiek gericht op Oerol, maar de resultaten zullen voor heel ondernemend cultureel land interessant zijn. Eind september zijn de conclusies van het onderzoek bekend.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login