Meteen naar de inhoud

Kakelverse locatiekunstenaars maken zich op voor Festival DE BASIS

De festivalorganisatie snijdt de taart aan als startsein voor De BASIS

Met een paar creatieve vrienden en een leuk budget ravotten in een speeltuin van vele tientallen hectare ongerepte natuur. Omgeven door de resten van militair machtsvertoon. Je gaat er vanzelf ronkend van praten. Maar zo gaat dat soms. Met kunst.

Om met de deur in huis te vallen: bezuinigingen zijn dus niet altijd slecht. Zo heeft het afstoten van de Vliegbasis Soetserberg gezorgd voor een kolossaal nieuw en grotendeels onontgonnen gebied vlak buiten Utrecht. Zo’n voormalige oorlogsplek is een perfecte plek voor De Vrede van Utrecht, het festival dat in 2013 tot een climax gaat komen na jaren van rustige, en soms wat vage, opbouw.

Onderdeel van die opbouw is Festival DE BASIS: op 10 en 11 september kan het publiek kennis nemen van de eerste schreden van een kakelverse generatie kunstenaars op locatie: beeldende kunst, landschapskunst en locatietheater door afgestudeerden en bijna afgestudeerden van de kunstopleidingen in Maastricht en Utrecht.

Voor de makers en de organisatie is het festival op dinsdag 23 augustus begonnen met een bijeenkomst in een lege hangar op de vliegbasis, die inmiddels het domein is van schapen, zweegvliegers en wandelaars. Voor ons begon het festival toen ook een beetje. Vanaf die dag volgt De Dodo Festivaldagkrant het festival op de voet. En niet alleen DE BASIS. We zijn er ook bij met een liveblog op de dag dat Utrecht in de enige wolkenkrabber in het centrum van de stad de aanslag op het WTC in 2001 herdenkt. En op de Internationale Dag van de Vrede doen we verslag van alle activiteiten. Zoals u van het Cultureel Persbureau gewend bent: betrokken, kritisch en snel.

Over het beeldende kunstprogramma op De Basis leest u hier meer.

 

 

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands