Meteen naar de inhoud

Royement dreigt voor Gouds Museum wegens verkoop schilderij Dumas aan onbekende partij

Ok. Het is niet Victory Boogie Woogie, het Mondriaanschilderij dat in een ver en toen nog cultureel verleden ministerie en gemeente Hilversum in verlegenheid bracht, vanwege de geplande verkoop van het doek om de verbouwing van het stadhuis te bekostigen.  Maar toch. ‘Schoolboys’ van Marlene Dumas is ook een doek van een gekoesterd schilderes, en dat verkoop je ook niet zomaar aan een vreemde.

Maar ja. Vandaag de dag geldt de wet van de economische macht en moet kunst verkocht worden aan de hoogst biedende. Zo dacht in ieder geval MuseumGouda erover toen het een tekort in de exploitatie meende aan te moeten vullen door het verkopen van een waardevol doek aan een onbekende. Schoolboys van Marlene Dumas is inderdaad bijna iconisch, dus liefhebbers van Nederlands kunstbezit hebben een punt als ze zeggen dat dat niet door de beugel kan.

De Nederlandse Museumvereniging, waarbij ieder zichzelf respecterend museum in Nederland is aangesloten, was in ieder geval ‘not amused’ bij de actie van het Goudse lid. Daarom dreigt die vereniging nu om het Goudse lid uit de vereniging te sodemieteren.

Het persbericht vertelt het aldus:

De leden betreuren het vooral dat het schilderij niet is aangeboden aan andere Nederlandse musea, zodat het voor Nederland behouden had kunnen blijven.  Hiermee schond het museum de Leidraad voor Afstoting van Museale Collecties. Voorzitter Hans Kamps:  ‘De leden zijn principieel van mening dat een museum nooit collectiestukken mag verkopen om haar financiële nood te lenigen. Zeker in deze tijd van bezuinigingen, waarin musea onder druk  staan, is het belangrijk dit principe te onderstrepen ’.

Op 28 november vergadert de club, en weten we meer.

We houden u, zoals altijd, op de hoogte.

Reacties zijn gesloten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen