Ok. Het is niet Victory Boogie Woogie, het Mondriaanschilderij dat in een ver en toen nog cultureel verleden ministerie en gemeente Hilversum in verlegenheid bracht, vanwege de geplande verkoop van het doek om de verbouwing van het stadhuis te bekostigen.  Maar toch. ‘Schoolboys’ van Marlene Dumas is ook een doek van een gekoesterd schilderes, en dat verkoop je ook niet zomaar aan een vreemde.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Maar ja. Vandaag de dag geldt de wet van de economische macht en moet kunst verkocht worden aan de hoogst biedende. Zo dacht in ieder geval MuseumGouda erover toen het een tekort in de exploitatie meende aan te moeten vullen door het verkopen van een waardevol doek aan een onbekende. Schoolboys van Marlene Dumas is inderdaad bijna iconisch, dus liefhebbers van Nederlands kunstbezit hebben een punt als ze zeggen dat dat niet door de beugel kan.

De Nederlandse Museumvereniging, waarbij ieder zichzelf respecterend museum in Nederland is aangesloten, was in ieder geval ‘not amused’ bij de actie van het Goudse lid. Daarom dreigt die vereniging nu om het Goudse lid uit de vereniging te sodemieteren.

Het persbericht vertelt het aldus:

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

De leden betreuren het vooral dat het schilderij niet is aangeboden aan andere Nederlandse musea, zodat het voor Nederland behouden had kunnen blijven.  Hiermee schond het museum de Leidraad voor Afstoting van Museale Collecties. Voorzitter Hans Kamps:  ‘De leden zijn principieel van mening dat een museum nooit collectiestukken mag verkopen om haar financiële nood te lenigen. Zeker in deze tijd van bezuinigingen, waarin musea onder druk  staan, is het belangrijk dit principe te onderstrepen ’.

Op 28 november vergadert de club, en weten we meer.

We houden u, zoals altijd, op de hoogte.

Foto bovenaan:

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top