Meteen naar de inhoud

IDFA bekroont Planet of Snail

De jury van IDFA heeft poëzie en politiek keurig in evenwicht gehouden door bij de lange documetaires het ontroerende Planet of Snail (Zuid-Korea) te bekronen, naast het zich in een Palestijns dorp afspelende 5 Broken Cameras, een Palestijns/Israëlisch/Frans/Nederlandse coproductie.

Planet of Snail

Planet of Snail van Seung-Jun Yi kreeg de belangrijkste onderscheiding, de VPRO IDFA Award voor beste lange documentaire. Het vuurwerk van The Ambassador werd daarmee gepasseerd ten gunste van een zeer intieme en vaak lichtvoetige impressie van het dagelijks leven van de doofblinde Young-Chan die zijn geluk gevonden heeft bij zijn geliefde Soon-Ho die (vermoedelijk) door een groeistoornis klein van stuk gebleven is. Vermoedelijk, want de film laat achtergrondinformatie grotendeels achterwege, zoals Seung-Jun Yi ook de clichés van de probleemfilm vermijdt. De regisseur heeft overigens veel te danken aan Young-Chan als hoofdpersoon. Deze voorziet de film van commentaar dat even nuchter als poëtisch is, en vergelijkt zijn bestaan met dat van een astronaut die tussen de sterren zweeft.

De Speciale Juryprijs ging naar 5 Broken Cameras van Emad Burnat en Guy Davidi. Het is de persoonlijke schets van het leven in een Palestijns dorp en het verzet tegen oprukkende joodse nederzettingen, vastgelegd door een van de inwoners.

900 Days van Jessica Gorter werd aangewezen als beste Nederlandse documentaire. Overlevenden van het beleg van Leningrad zetten hierin hun eigen gruwelijke herinneringen naast de propagandistische mythe.

Voor een volledig overzicht van alle prijzen: www.idfa.nl

Leo Bankersen

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands