Meteen naar de inhoud

Krabbendijke raakt de bieb kwijt, Noord Holland ‘redt’ het jeugdtheater, terwijl Brabant 30% verder knipt op kunst

Het weg-bezuinigde Metropole Orkest krijgt enige lucht van de minister. Zij is bereid de benodigde frictiekosten te gebruiken om de overgang de komende vier jaar vanuit de Mediabegroting te steunen, mits het daar dan ook bij blijft. Dat wil zeggen: het orkest mag haar eigen ontslag-vergoedingen gebruiken om vanaf 2017 zelfstandig ‘op de markt’ te zijn. Hoezeer het ook getuigt van creativiteit en bereidheid tot meedenken, het blijft een koekje van eigen deeg.

In Brabant gaat er 30% van het provinciale cultuur-budget af. En met name de podiumkunsten vrezen dat vele organsiaties over 2 jaar niet meer zullen bestaan.

Iets beter nieuws uit Noord-Holland. Daar zorgde D’66 voor een soort van redding van de jeugdtheater-gezelschappen De Toneelmakerij, Aya en het Speeltheater Holland. Ze krijgen nog altijd een flinke korting te verstouwen en krijgen hun gekld alleen als andere overheden meedoen.  Het provincie-bestuur trekt zich definitief  terug op haar wettelijke taak op het gebied van: monumenten, bibliotheken, archieven, archeologie en media. De gemeentes dienen een grotere taak te vervullen op cultuur-beleid …

De staatssecretaris van Financiën wil bekijken of de btw op voorstellingen aan de jeugd er af kan, mits die ene voorstelling dan wel alleen door jongeren wordt bezocht.

En zowaar .. in Elst (provincie Utrecht) krijgt theater De Kik subsidie voor 15 voorstellingen met jeugd-theater. De voorstellingen kosten de stichting een groter bedrag per voorstelling omdat de entreeprijs bij jeugdvoorstellingen de helft bedraagt van de voorstellingen voor volwassenen.

Het Groninger Museum dat in de financiële problemen zit sinds een te dure verbouwing, ontslaat 15% van haar medewerkers. Ook is er sprake van een chaotische boekhouding. De nieuwe zakelijke leiding zegt een faillissement van het museum niet uit te kunnen sluiten, ‘als crediteuren geen geduld hebben’.

De cultuur-sector in Arnhem vreest ook de dupe te worden van de bouw van een cultuurtempel, de z.g. cultuur-cluster Regenboog aan de Waal. Dat zet het hele budget voor cultuur onder druk en tevens “lijkt een dergelijke investering haaks te staan op de behoefte aan flexibele gelden voor vernieuwing van onderaf”.

Door de gemeentelijke bezuinigingen gedwongen schrapt BiBlioNU in Venray: alle lezingen, tentoonstellingen en thema-bijeenkomsten. De bibliotheek zal zich beperken tot haar kerntaken, de collectie wordt ingekrompen en men verwacht een leden-daling van 20%. Het jeugdlidmaatschap (tot 13 jaar) zal gehandhaafd blijven ‘op 65% van de doelgroep’.

Volgens een berekening van het gemeente-bestuur in Reimerswaal is het niet langer haalbaar 2 bilbiotheken te onderhouden, in Yerseke en Krabbendijke. De hoofd-vestiging blijft in Yerseke, in de kernen komen mini-biblioteken met automatische uitleen en er zal meer aandacht komen voor lezen op scholen. Er komt ook een boeken-breng en ophaalservice ingesteld.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands