Meteen naar de inhoud

‘Dit was de plek waar de Koude Oorlog werd gevoerd’ Dennis Meyer over Festival De Basis

“Ik ben heel benieuwd naar de reacties van het publiek. Mensen hebben altijd een beeld bij een festival. Die komen, en verwachten dat ze van alles mee kunnen maken. Wat je hier krijgt is het terrein, een ontdekkingstocht en een verhaal dat daardoor naar boven komt. De belangrijkste energie die er op en om dit terrein heerst is: ‘Ik mag erop, en wat is er dan allemaal?’ Op die energie wil voortbouwen.”

Dennis Meyer is projectleider, of misschien kunnen we beter zeggen: bedenker en organisator, van Festival De Basis. Een festival dat anders zal worden dan alle festivals die we kennen, en dat komt door de locatie: de inmiddels in onbruik geraakte NAVO-vliegbasis Soesterberg. Niet alleen een landingsbaan van zulk dik beton dat het atoomaanvallen kan overleven, maar ook vele tientallen hectaren natuur, waar jarenlang niemand kwam omdat het top secret was.

De ruimte en de sfeer zijn geweldig, maar een festival heeft ook een verhaal en reuring nodig.
“Ik vond het terrein vanaf het eerste bezoek heel spannend en uitdagend. Je kunt hier uren dwalen, er staan mysterieuze gebouwen.” vertelt Meyer. “Ik merk ook bij iedereen die hier voor het eerst komt: ‘Wow, wat heerlijk om hier te zijn’. Maar ik dacht ook gelijk: o, hoe ga je hier een festival organiseren?! De ruimte en de sfeer zijn geweldig, maar een festival heeft ook een verhaal en reuring nodig.”

En reuring is lastig, als je geen miljoenenbudget, laat staan de capaciteit hebt om een de totale oppervlakte van het terrein met muziek, kunst en ander vermaak te vullen. Meyer heeft zijn ambities daarop afgesteld: “Ik wilde per se geen kunstenfestival organiseren, hoewel ik daar heel erg van houd. Ik vind deze plek en deze regio op dit moment nog niet de meest geschikte plek voor zo’n echt kunstenfestival. Dat kun je in de stad toch veel beter. Er is hier nog geen publiek met ervaring. Dat moet je ook opbouwen. De belangrijkste energie die er op en om dit terrein heerst is: ‘Ik mag erop, en wat is er dan allemaal?’ Op die energie wil voortbouwen. Zeker ook omdat ik het verhaal zo belangrijk vind. Je geeft niet zomaar een leuke ervaring mee met wat grappige dingetjes. Er zit een inhoudelijk doel achter, waarbij die kunstenaars een belangrijke rol spelen.”

Ik vind dat mensen dit terrein en de kunst op eigen tempo en op eigen interesse moeten kunnen ontdekken
Twee jaar geleden was er ook een Festival De Basis. Dat duurde slechts één weekend, en daarin stond locatietheater centraal. De huidige editie, die twee weekenden duurt, is anders: “We hebben nu vooral installaties, die nadrukkelijk gemaakt zijn op hun locatie. Er is weinig toneel. Ik vind dat mensen dit terrein en de kunst op eigen tempo en op eigen interesse moeten kunnen ontdekken. Daar past minder bij dat je op een bepaald tijdstip met een bepaalde groep mensen een voorstelling gaat zien. We hebben ervoor gekozen om te werken met muziek en beeldende kunst.”

En er moet dus een verhaal verteld worden. Dat vindt Meyer heel belangrijk: “De geschiedenis is hier enorm aanwezig. Dit was de plek waar de koude oorlog werd gevoerd in Nederland. Maar hoe is onze huidige verhouding met de krijgsmacht? Daar is op bezuinigd, hij is geprofessionaliseerd en onze soldaten werken ver weg van huis. We hebben er in ons dagelijks leven niet meer mee te maken. Mijn doel is mensen in aanraking brengen met elementen van de krijgsmacht en van oorlogsvoering, maar dan door de ogen van de kunstenaar. De ene kunstenaar is daar heel kritisch over, de ander is daar open over en positiever. Die samenstelling geef de mogelijkheid aan het publiek om een eigen standpunt te vormen.”

Het wordt dus geen open dag van de krijgsmacht?

“Nee. Dit festival zoomt in op de Nederlandse vrede en de Nederlandse verhouding tot de krijgsmacht. Het gaat over vrede. Soms denk ik dat we in Nederland een beetje doorgeslagen zijn en denken dat we op een eilandje heel vredig met elkaar samenleven. Terwijl de wereld in brand staat en er heel veel oorlogen worden gevoerd. Daar spelen wij als Nederlanders ook een rol in, als vredeshandhaver, of als ontwikkelingswerker. Geen vrede zonder oorlog.”

Goed om te weten
festival de basis speelt van vrijdag 13 september tot en met zondag 22 september 2013. Het laatste weekend is tevens de afsluiting van alle activiteiten rond de Vrede van Utrecht. Er wordt een spektakel ontwikkeld dat zich in schaal en indrukwekkendheid kan meten met de uitsgestrektheid van de vliegbasis. Meer informatie via deze site of via de Vrede van Utrecht zelf.

Alles over het vorige Festival De Basis

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands