Meteen naar de inhoud

Bureau Promotie Podiumkunsten kaputt

We hebben nog lang niet alle info binnen, maar we hebben inmiddels  genoeg: het Bureau Promotie Podiumkunsten (BPP), gefinancierd door de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies, kapt ermee per 1 oktober. Reden onbekend, maar de malaise in de cultuursector, en vooral de podiumkunsten, zal er vast mee te maken hebben.

Eerder werd al bekend dat de  Nederlandse Associatie van Podiumkunsten, de NAPK, vrijwel gedecimeerd was dankzij de de subisdiekorting die de podiumkunsten zwaarder trof dan alle andere kunsten bij elkaar, waardoor een groot deel van de staf op straat kwam te staan. Dat het hele BPP nu dicht moet, en 12 mensen met een leuke opleiding en totaal irrelevante werkervaring (volgens het UWV) op straat staan, is een teken aan de wand.

Mocht iemand nog iets willen met de Geefwet van Martin Bosma en Halbe Zijlstra: de tijd om te investeren in de podiumkunsten lijkt definitief voorbij. Immers: dat BPP had ook de taken van het Theaterinstituut Nederland overgenomen, waar het ging om het promoten van Nederlandse podiumkunsten in het buitenland. Ook dat houdt nu op, of wordt overgenomen in een sterfhuis waar enkele bestuurders een een tweede hypotheek van nemen.

Het is dieptriest

De crisis heeft even tijd nodig. Vanaf deze herfst zal de kaalslag steeds duidelijker worden. Wij houden u op de hoogte.

Goed om te weten
Het kan natuurlijk ook allemaal komen door wanbeheer, wanbeleid en mannetjesdingetjes. De officiële brief van het bestuur vindt u hier. Inderdaad iets met ‘anderen die de taken overnemen’. Betekenisvolle quote: “Desondanks is het positief dat er oplossingen zijn gevonden waarbij de verstrekte subsidies beschikbaar blijven om de lopende projecten te  kunnen blijven uitvoeren.”

Klik om toegang te krijgen tot brief-dd-02082013.pdf

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands