Meteen naar de inhoud

143.000 gebruikers bleek te weinig: Video on Demand-pionier Ximon stopt per 29 januari

Video on Demand (VoD) is een groeimarkt, zo vernamen we deze week op de nieuwjaarsbijeenkomst van de bioscoopbranche. Desondanks ziet Ximon, een van de Nederlandse pioniers op dit gebied, zich genoodzaakt aan het eind van deze maand de winkel te sluiten.

“Om externe financiering te vinden heeft directeur Marc Jurgens de afgelopen negen maanden onderhandeld met diverse partijen, waaronder mediabedrijven en private investeerders. Eind december zag het er nog goed uit”, aldus een woordvoerder van Ximon. “Deze week bleek echter definitief dat er geen extra financiering voor Ximon komt.”

Ximon ging 7 april 2011 van start als initiatief van EYE, het Instituut voor Beeld en Geluid en de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten. Het streven was om in het verlengde van het grote digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst rond 2016 de complete Nederlandse filmproductie – recent en historisch – tegen betaling aan te bieden.

Vanaf het begin onderscheidde Ximon zich door een ruim aanbod van Nederlandse producties, mer daarnaast een groeiende catalogus van arthousefilms. Op dit moment bestaat de catalogus uit ruim 4.300 films en series. Ximon was het eerste Nederlandse VoD-platform dat ook een all-you-can-watch abonnement hanteerde. Aanvankelijk was het aanbod alleen on line te bekijken, maar inmiddels is Ximon ook aanwezig op 80% van de huidige smart-tv’s.

Ruim 143.000 consumenten hebben een account. Hoewel dit aantal stijgende is, is Ximon tot nu toe verliesgevend, zoals overigens was voorzien. Wel was het de bedoeling dat Ximon, dat destijds van start ging met een OCW-bijdrage van 1 miljoen euro, uiteindelijk zichzelf zou kunnen bedruipen.

Dat Ximon zich toch genoodzaakt ziet te sluiten wordt geweten aan een combinatie van twee factoren. In de eerste plaats is het een nog nieuwe markt, en daarnaast biedt Ximon een niche-product voor een relatief kleine groep liefhebbers. Dit in tegenstelling tot de zich op een breed publiek richtende VoD-aanbieders als Netflix, Videoland en Pathé Thuis.

Tot en met 28 januari a.s. zijn alle films nog te bekijken, daarna stopt de dienstverlening voor consumenten. Ximon hoopt wel de catalogus bij een andere aanbieder onder te kunnen brengen, zodat de films en series weer snel beschikbaar komen voor het publiek.

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands