Meteen naar de inhoud

Gezocht: 2500 Amsterdammers die verrast willen worden door frisse twintigers

450.000 euro moeten ze bij elkaar krijgen, de 15 cultuuroptimistische wegwijzers van Public. Op een paar na allemaal een eindje voorbij 1980 geboren, dus ze hebben  geen enkele last van babyboomersarrogantie of generatienikserigheid: dit zijn echte, jonge, blije Amsterdammers.

De mensen van Public hebben een heleboel Amsterdamse kunstinstellingen en 1 literair tijdschrift bereid gevonden om de nieuwste culturele crowdfundingsactie tot een succes te maken. En wij hopen natuurlijk dat dat lukt. Want de sector heeft behoefte aan goed nieuws. Omdat je met goed nieuws kaartjes verkoopt. En dat loopt de laatste tijd niet altijd even lekker, blijkt.

Public gaat de 2500 cultuuroptimistische abonnees tips geven, waarmee ze zich kunnen laten verrassen. Voor 15 euro per maand krijg je in die maand korting of zelfs vrijkaarten voor 30 concerten, tentoonstellingen, lezingen, theatervoorstellingen of manifestaties. Of je als abonnee ook alle dertig verrassingen in die maand mag nemen, vertelt de site niet. Waarschijnlijk omdat men denkt dat er niet zoveel mensen zijn die zich 360 keer per jaar willen laten verrassen door iets cultureels.

Gezien de leeftijd van de wegwijzers zoekt men die mensen onder de doelgroepen die nu nog niet zo enthousiast zijn over toneel, klassieke concerten of debatten over Heidegger: de twintigers en net-dertigers uit de hoofdstad, die vlak voordat ze aan een gezin beginnen nog even cultureel los willen gaan. Is dat gezin eenmaal gesticht moet je als culturele instelling immers weer wachten tot de kinderen groot genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen. Dan hebben de inmiddels uitgeputte, maar ook cultureel uitgehongerde ouders weer eens tijd en geld over voor een avondje uit, inclusief eten, drinken en ov-chipkaart. Het geld voor de oppas kan weer in leuke dingen gestoken worden.

Die hele groep van 30 tot 45-jarigen schittert dan ook door afwezigheid in de bezoekcijfers. Die gaat Public ook niet van de bank halen. Daar moeten we het vooral hebben van online boekenclubs als Goodreads.com. Maar dat is ook best leuk, weten we uit ervaring.

We hebben een vraag: zou dit initiatief ook buiten Amsterdam kunnen werken? Spui je ideeën in de comments.

Geheimtip
Wilt u minstens een paar keer maand niet alleen verrast, maar ook verbijsterd worden over wat er  gebeurt in de cultuur, en daarnaast ook nog warmbloedige verhalen over onverwachte kunst en informatie over wat er werkelijk speelt? Dan kunt u voor 12,50 echt lid én mede-eigenaar worden van de Coöperatie Cultuurpers. Help ons. Alstublieft.

3 reacties op “Gezocht: 2500 Amsterdammers die verrast willen worden door frisse twintigers”

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands