Het wordt een totaalervaring, alsof je even in een andere wereld bent. ‘Mirror Mirror’ van Conny Janssen Danst speelt zich af in een voormalige onderzeebootloods van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Het publiek wordt er met een boot naartoe gebracht.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

De imposante hal is een grote inspiratiebron voor de choreografe. Op het filmpje bij dit artikel vertelt Conny Janssen hierover. Ze voelt zich aangetrokken tot bijzondere locaties. Telkens zoekt ze naar de unieke mogelijkheden die de ruimte biedt. Het feit dat de loods bij de haven ligt en dus alles met water te maken heeft, speelt een grote rol. ,, Voor deze loods heeft het water een functie. Het draagt boten. Ik maak daar een poëtische vertaling van, om energie en sfeer op te roepen. Het water is een spiegel.”

De voorstelling heeft ook een andere, meer persoonlijke inspiratiebron. Eind vorig jaar overleed de vader van Conny. ,,In de laatste anderhalf jaar ben ik veel bij hem geweest. Als je iemand in zijn laatste levensdagen meemaakt, gebeurt er veel met jezelf. Je vraagt je af: wie ben ik, wat heb ik van hem? Je spiegelt je in de ander.” Toch is ‘Mirror Mirror’ geen voorstelling over haar vader. ,,Het gaf een troostrijk gevoel om bij mijn vader te zijn, en ook een gevoel van onbegrijpelijkheid. Wat gebeurt er aan de andere kant? Die gevoelens werken door in de choreografie. Je ziet in de onderzeebootloods wezens die opkomen en verdwijnen, heel plotseling, als in het niets. Het zijn surrealistische, vervreemdende beelden. Langzaam komen hieruit mensen in het hier en nu tevoorschijn. Het grillige, fragmentarische, de onlogica is wezenlijk voor mij. Ik verbind de fragmenten met opzet niet met elkaar. Laat het maar onbegrijpelijk zijn. Elke toeschouwer ontdekt op zijn eigen manier de wereld van de personages.”

Impressie uit de studio:

Behalve de dansers werkt ook Sinfonia Rotterdam aan ‘Mirror Mirror’ mee. ,, Als ik bij mijn vader was geweest en ’s avonds laat naar huis reed luisterde ik naar de klassieke muziek op radio 4. De heldere structuur en de schoonheid van de muziek gaven rust in mijn hoofd en werkten troostend. Voor Mirror Mirror ben ik op zoek gegaan naar werk van componisten die heldere structuren, schoonheid en dynamiek verbinden, zoals bv Philip Glass, Joby Talbot en John Adams.”

Impressie uit de studio:

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Ook buiten de muziek spelen geluiden en akoestiek een grote rol in ‘Mirror Mirror’, meer dan in eerder werk van Janssen. ,,De stem is een onderdeel van het lichaam. Ik laat de dansers geluiden maken. Het is bijzonder hoe het daar in de loods resoneert.: praten, klappen, stampen, hoorbaar ademen. De adem is het begin van het leven en het leven sluit ermee af. Ook dit is iets wat ik me bij mijn vader ben gaan realiseren. De adem is ook de bron van dans. Dit soort ervaringen zit diep in mijn buik. Ik breng het over op de dansers. Zo verovert dat gevoel de hele rumte.”

‘Mirror Mirror’, Conny Janssen Danst, Onderzeebootloods, RDM-straat 1, Rotterdam.

KAARTVERKOOP

Do 26 juni, 20.30 uur
Vr 27 juni, 20.30 uur
Za 28 juni (première), 20.30 uur
Zo 29 juni, 15.00 uur
Do 3 juli, 20.30 uur
Vr 4 juli, 20.30 uur
Za 5 juli, 20.30 uur
Zo 6 juli, 15.00 uur
Do 10 juli, 20.30 uur
Vr 11 juli, 20.30 uur
Za 12 juli, 20.30 uur
Zo 13 juli, 15.00 uur
Do 17 juli, 20.30 uur
Vr 18 juli, 20.30 uur
Za 19 juli, 20.30 uur
Zo 20 juli, 15.00 uur

Kaarten reserveren: rotterdamseschouwburg.nl of 010 – 411 8110

Laat weten wat je ervan vindt
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

Foto bovenaan:
Mirror Mirror is een locatievoorstelling van Conny Janssen Danst met de Rotterdamse haven als natuurlijke omgeving. foto Raymond de Vries

1 reactie op “Alleen onderzeebootloods is groot genoeg voor ‘Mirror Mirror’”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top