Meteen naar de inhoud

Symfonieorkest zoekt naam. Alle suggesties zijn welkom.

Opeens zijn ze weg: het twitteraccount en de facebookpagina van het Nederlands Symfonieorkest. Zoeken naar de nieuwe *****naam levert ook niets op. Zal iets met allerhande rechtszaken te maken hebben. Maar wie nederlandssymfonieorkest.nl intikt, komt gelukkig uit op symfonieorkest.nl. Daar beland je overigens ook als je orkestvanhetoosten.nl intikt.

Onverwoestbaar, die naam, zo blijkt. Die naam verkreeg het fusieorkest in 1994, toen het regionale dagblad dat toen nog goed werd gelezen een oproep plaatste om een nieuwe naam voor het orkest aan te dragen.

Het bleek een schot in de roos. Zeker nadat de destijds louter als violist bekende Jaap van Zweden als chef-dirigent aantrad, groeide het Orkest van het Oosten uit tot een ijzersterk merk. Niets meer aan doen, zou je denken.

Daar dacht cultureel ondernemer Harm Mannak anders over. En net zoals de Twentse Schouwburg opeens Nationaal Muziekkwartier moest gaan heten, moest ook het orkest Twente en het oosten overstijgen. Nederlands Symfonieorkest dus. Enfin, dat mocht niet. Rechtszaken, meer rechtszaken en het einde is nog niet in zicht. Cultuurgeld over de balk gooien, noemen we dat. Dat de minister betrokkenen al op het matje riep en de voormalige Twentse Schouwburg snel de naam Nationaal Muziekkwartier vaarwel zei en voor de veel betere benaming Wilminktheater koos, zou een teken moeten zijn.

Maar misschien steekt het gewoon te veel dat De Nationale Reisopera wel in goed overleg de naam veranderde in Nederlandse Reisopera.

Goed. We hebben nu dus een Symfonieorkest zonder naam. En omdat in het verleden uit het publiek een perfecte naam kwam, roepen we uw hulp in. Hoe moet het Nederlandse Vijf Sterren Orkest Uit Het Oosten zich gaan noemen?

Nedersaksisch Symfonie Orkest?

Of toch een meer Britse naam. Dat repertoire beheerst het orkest namelijk tot in de puntjes.

Henri Drost

Henri Drost (1970) studeerde Nederlands en Amerikanistiek in Utrecht. Verkocht jaren cd’s en boeken, daarna communicatieadviseur. Schrijft/schreef voor o.a. GPD bladen, Metro, LOS!, De Roskam, 8weekly, Mania, hetiskoers en Cultureel Persbureau/De Dodo over van alles, maar als het even kan over muziek(theater) en sport. Andere specialismen: cijfertjes, de Verenigde Staten en gezondheidszorg. Luistert naar Waits en Webern, Wagner en Dylan en zo’n beetje alles daartussen.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands