Opeens zijn ze weg: het twitteraccount en de facebookpagina van het Nederlands Symfonieorkest. Zoeken naar de nieuwe *****naam levert ook niets op. Zal iets met allerhande rechtszaken te maken hebben. Maar wie nederlandssymfonieorkest.nl intikt, komt gelukkig uit op symfonieorkest.nl. Daar beland je overigens ook als je orkestvanhetoosten.nl intikt.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Onverwoestbaar, die naam, zo blijkt. Die naam verkreeg het fusieorkest in 1994, toen het regionale dagblad dat toen nog goed werd gelezen een oproep plaatste om een nieuwe naam voor het orkest aan te dragen.

Het bleek een schot in de roos. Zeker nadat de destijds louter als violist bekende Jaap van Zweden als chef-dirigent aantrad, groeide het Orkest van het Oosten uit tot een ijzersterk merk. Niets meer aan doen, zou je denken.

Daar dacht cultureel ondernemer Harm Mannak anders over. En net zoals de Twentse Schouwburg opeens Nationaal Muziekkwartier moest gaan heten, moest ook het orkest Twente en het oosten overstijgen. Nederlands Symfonieorkest dus. Enfin, dat mocht niet. Rechtszaken, meer rechtszaken en het einde is nog niet in zicht. Cultuurgeld over de balk gooien, noemen we dat. Dat de minister betrokkenen al op het matje riep en de voormalige Twentse Schouwburg snel de naam Nationaal Muziekkwartier vaarwel zei en voor de veel betere benaming Wilminktheater koos, zou een teken moeten zijn.

Maar misschien steekt het gewoon te veel dat De Nationale Reisopera wel in goed overleg de naam veranderde in Nederlandse Reisopera.

Goed. We hebben nu dus een Symfonieorkest zonder naam. En omdat in het verleden uit het publiek een perfecte naam kwam, roepen we uw hulp in. Hoe moet het Nederlandse Vijf Sterren Orkest Uit Het Oosten zich gaan noemen?

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Nedersaksisch Symfonie Orkest?

Of toch een meer Britse naam. Dat repertoire beheerst het orkest namelijk tot in de puntjes.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Foto bovenaan:
Scroll naar top