ZIGGO en UPC moeten dokken. Mega-overwinning van schrijvers op kabelmaatschappijen

We berichtten er eerder over. Want het was te gek voor woorden. Kabelmaatschappijen weigerden sinds 2012 schrijvers te betalen. Ze betaalden wel aan omroepen, producenten en dat soort mannen in pak met een BMW voor de deur, maar schrijvers dus niet. En journalisten ook niet. Terwijl een groot deel van de miljardenwinst van die clubs door juist de makers van de inhoud verdiend wordt.

Dat kon zo niet langer, en dus stapte auteursrechtenorganisatie Lira naar de rechter. Daar vertelde de advocaat van de kabelmaatschappijen dat schrijvers net als pindaboeren waren, en die gingen ook niet naar de AH om geld te vragen voor de Calvépotjes. Of iets anders kroms. Enfin. De rechter slikte dat niet en nu moeten ze betalen. Met terugwerkende kracht. Kan er nog iets langer aan onderzoeksjournalistiek gedaan worden, en goed oorspronkelijk drama geschreven worden op de Nederlandse televisie.

Het hele persbericht staat hieronder:

De Amsterdamse rechtbank heeft vandaag geoordeeld dat een aantal grote kabelbedrijven al bijna 2 jaar lang inbreuk maakt op de auteursrechten van (scenario)schrijvers, door zonder hun toestemming televisieprogramma’s en films aan hun abonnees aan te bieden.

In oktober 2012 zijn UPC, ZIGGO en Delta gestopt met het betalen van de vergoedingen aan LIRA, de rechtenorganisatie van de schrijvers. De kabelmaatschappijen meenden dat de schrijvers geen recht meer hadden op de vergoedingen, omdat zij de benodigde toestemming al via omroepen en filmproducenten geregeld zouden hebben. De rechtbank is echter van oordeel dat de rechten bij LIRA berusten, die op basis daarvan de vergoedingen namens haar auteurs kan claimen.

Vrijwel alle Nederlandse scenarioschrijvers zijn bij LIRA aangesloten. De kabelvergoeding is een belangrijk onderdeel van het inkomen van deze schrijvers. In een recent onderzoek, uitgevoerd door het Netwerk Scenarioschrijvers (de beroepsorganisatie van scenarioschrijvers) onder schrijvers van jeugddrama kwam naar voren dat de helft van deze auteurs zonder deze vergoeding niet kan bestaan.

Franky Ribbens, bestuurslid van het Netwerk Scenarioschrijvers en schrijver van onder meer Penoza: ‘Dit is een belangrijke overwinning voor filmmakers, die eindelijk weer kunnen meedelen in de aanzienlijke winsten die miljardenbedrijven zoals UPC  en ZIGGO met de verspreiding van hun films en televisieseries  maken. Het gaat daarbij overigens om een fractie van de totale omzet. Voor veel schrijvers is dit echter een onmisbare bron van inkomsten om hun creatieve werk te kunnen voortzetten’ .

Ook voor het aanbieden van uitzending gemist diensten via kabelabonnementen moeten de kabelbedrijven toestemming vragen aan LIRA, aldus de Amsterdamse rechtbank.

LIRA is inmiddels, samen met de organisaties van regisseurs en acteurs, in gesprek met kabelbedrijven en omroepen, om tot goede afspraken te komen. ‘Deze overwinning is daarbij een belangrijke steun in de rug’, aldus Kees Holierhoek, Voorzitter van LIRA.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Het vonnis heeft onmiddellijke werking en de kabelbedrijven moeten alle juridische kosten van LIRA vergoeden.

LIRA is de collectieve beheersorganisatie voor scenarioschrijvers, vertalers en journalisten. LIRA incasseert en verdeelt auteursrechtvergoedingen voor o.a. kabeldoorgifte, thuiskopie, leenrecht en reprorecht. Voor meer informatie zie www.lira.nl/kabel. Het vonnis is hier te lezen.

Illustratie Udo Prinssen / Carambolas 

Foto bovenaan: