Meteen naar de inhoud

5 redenen voor het nieuwe Ellen Edinoff en Koert Stuyf Fonds

Een jaar geleden overleed een van Nederlands meest legendarische danseressen: Ellen Edinoff. Ze danste voornamelijk in de jaren zestig en zeventig maar er hing altijd een zweem van grootsheid en mysterie rond haar en haar man, choreograaf Koert Stuyf. Nu is een fonds in oprichting bij het Prins Bernhard Cultuurfonds om jonge dansers en makers van eigentijdse dans te ondersteunen. 5 redenen waarom.

1. Het laatste hemd heeft geen zakken

Ellen Edinoff heeft wat spaargeld nagelaten. Koert Stuyf besteedt dit graag aan een fonds. Dat was ook de wens van Ellen. Koerts motto is dat je geld niet mee kunt nemen naar een hiernamaals. Je kunt het beter maar goed opmaken.

2. Het eerste hemd heeft ook geen zakken

Het eerste danshemd, welteverstaan. Koert Stuyf vertrok als jonge dansstudent naar de VS en at daar nog net niet de schillen van varkens om rond te komen. Het nieuwe fonds moet jonge dansers of dansmakers bij hun prille zoektocht financieel op weg helpen.

3. Internationale werking

Koert vertrekt midden oktober naar New York en wil daar onderzoeken of er ook in Amerika een fonds kan worden opgezet, voor jonge dansers die juist naar Nederland willen komen.

4. Kruiwagens

Zonder individuen die je op weg helpen is het een lastige klim naar de top. Vanuit het Ellen Edinoff en Koert Stuyf Fonds wordt dan ook begeleiding verleend aan jonge dansavonturiers. Aangewezen persoon hiervoor is Sylvia Waters, die 38 jaar als artistiek directeur verbonden was aan het Alvin Ailey II Dance Theatre in New York.

5. Ondersteunen eigentijdse dans

Koert Stuyf en Ellen Edinoff richtten begin jaren zestig de Stichting Eigentijdse Dans op van waaruit ze furore maakten met voorstellingen in Carré en de Stadsschouwburg. Ervaringen opgedaan in New York (Koert verkeerde in gezelschap van kunstenaars als Philip Glass, Willem de Kooning, Robert Rauschenberg, Merce Cunningham en Anthony Tudor) vertaalden zich in vernieuwing in de Nederlandse dans. Daarom richt het nieuwe cultuurfonds zich vooral op eigentijdse dans.

Lancering

Het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat al in een vroeg stadium, begin jaren zestig, zelf ondersteuning verleende aan de jonge Koert en Ellen en hun beginnende dansgroep, lanceert het Ellen Edinoff en Koert Stuyf Fonds in de loop van volgend jaar of in 2016.

Klik voor informatie over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Ruben Brugman

schrijvende ex-danserBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands