Meteen naar de inhoud

Vergeet Jinek. Het gesprek over kunst kan naar een nieuwe dimensie: blab.im op #wu16

Vrijdag 15 januari hebben we een eerste experiment gedaan met het platform ‘blab.im‘. Tijdens festival Winternachten deden we live verslag, via internet. We deden dat in het Engels, omdat de meeste kijkers die we hadden, Engelstalig waren. Dat konden we zien. Dat is al het meest markante verschil tussen iets als Blab.im, en gewone televisie.

Blab.im is in Nederland nog vrijwel onbekend. Alleen een paar technisch onderlegde types zijn ermee aan de slag. Toch heb ik de vaste overtuiging dat blab.im gaat groeien. Daarvoor zullen ze in de diverse appstores nog wel strijd moeten leveren met het al bestaande sociale netwerk blab, dat voor heel andere dingen is bedoeld dan blab.im. Zulke toestanden krijg je steeds vaker, dat iemand iets ontwikkelt, waar iemand anders al een naam voor heeft bedacht.

Vooralsnog is de naamgeving ondergeschikt aan de mogelijkheden die het gratis platform biedt. En die zijn fantastisch. Kort samengevat: je kunt met de hele wereld videoconferenties houden, waarbij de hele wereld ook echt mee kan praten. Het blab.im principe is dat je in een scherm met vier mensen tegelijk in kunt bellen met je iPhone, of je desktop plus webcam. Kijkers kunnen dus zelf in de conversatie, die live wordt uitgezonden, meepraten, en ze kunnen meechatten via sociale media en speciale zijbalken waarin tekstboodschappen kunnen worden geplaatst.

Blab.im is niet de enige streamingdienst voor videochats, maar wel de makkelijkste. Wie weleens heeft geprobeerd een Google hangout-on-air uit te zenden, begrijpt wat ik bedoel. Er is weinig gedoe nodig, camera en microfoon doen hun werk, en meepraten kan, maar is niet verplicht.

Omdat het de eerste keer was, gisteren, gaan we het vandaag weer doen, op een iets andere manier. Geen marathonuitzending van drie uur, maar korte stukjes, waarin we zinvolle gesprekken vanuit Den Haag hopen aan te kunnen vullen met leuke bijdragen van jullie: onze lezers en kijkers.

Daarvoor hoef je weinig meer te doen dan ons via ons kanaal op blab.im in de gaten te houden. Daar een gratis account maken, en je doet mee.

Het zou leuk zijn een paar van jullie vanavond langs te zien komen! Kunst is een gesprek, dus laten we dat nu ook online voeren.

https://blab.im/cultuurpers

 

 

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands