Vrijdag 15 januari hebben we een eerste experiment gedaan met het platform ‘blab.im‘. Tijdens festival Winternachten deden we live verslag, via internet. We deden dat in het Engels, omdat de meeste kijkers die we hadden, Engelstalig waren. Dat konden we zien. Dat is al het meest markante verschil tussen iets als Blab.im, en gewone televisie.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Blab.im is in Nederland nog vrijwel onbekend. Alleen een paar technisch onderlegde types zijn ermee aan de slag. Toch heb ik de vaste overtuiging dat blab.im gaat groeien. Daarvoor zullen ze in de diverse appstores nog wel strijd moeten leveren met het al bestaande sociale netwerk blab, dat voor heel andere dingen is bedoeld dan blab.im. Zulke toestanden krijg je steeds vaker, dat iemand iets ontwikkelt, waar iemand anders al een naam voor heeft bedacht.

Vooralsnog is de naamgeving ondergeschikt aan de mogelijkheden die het gratis platform biedt. En die zijn fantastisch. Kort samengevat: je kunt met de hele wereld videoconferenties houden, waarbij de hele wereld ook echt mee kan praten. Het blab.im principe is dat je in een scherm met vier mensen tegelijk in kunt bellen met je iPhone, of je desktop plus webcam. Kijkers kunnen dus zelf in de conversatie, die live wordt uitgezonden, meepraten, en ze kunnen meechatten via sociale media en speciale zijbalken waarin tekstboodschappen kunnen worden geplaatst.

Blab.im is niet de enige streamingdienst voor videochats, maar wel de makkelijkste. Wie weleens heeft geprobeerd een Google hangout-on-air uit te zenden, begrijpt wat ik bedoel. Er is weinig gedoe nodig, camera en microfoon doen hun werk, en meepraten kan, maar is niet verplicht.

Omdat het de eerste keer was, gisteren, gaan we het vandaag weer doen, op een iets andere manier. Geen marathonuitzending van drie uur, maar korte stukjes, waarin we zinvolle gesprekken vanuit Den Haag hopen aan te kunnen vullen met leuke bijdragen van jullie: onze lezers en kijkers.

Daarvoor hoef je weinig meer te doen dan ons via ons kanaal op blab.im in de gaten te houden. Daar een gratis account maken, en je doet mee.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Het zou leuk zijn een paar van jullie vanavond langs te zien komen! Kunst is een gesprek, dus laten we dat nu ook online voeren.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

https://blab.im/cultuurpers

 

 

Foto bovenaan:
blab.im
Scroll naar top