Meteen naar de inhoud

Vergeet Jinek. Het gesprek over kunst kan naar een nieuwe dimensie: blab.im op #wu16

Vrijdag 15 januari hebben we een eerste experiment gedaan met het platform ‘blab.im‘. Tijdens festival Winternachten deden we live verslag, via internet. We deden dat in het Engels, omdat de meeste kijkers die we hadden, Engelstalig waren. Dat konden we zien. Dat is al het meest markante verschil tussen iets als Blab.im, en gewone televisie.

Blab.im is in Nederland nog vrijwel onbekend. Alleen een paar technisch onderlegde types zijn ermee aan de slag. Toch heb ik de vaste overtuiging dat blab.im gaat groeien. Daarvoor zullen ze in de diverse appstores nog wel strijd moeten leveren met het al bestaande sociale netwerk blab, dat voor heel andere dingen is bedoeld dan blab.im. Zulke toestanden krijg je steeds vaker, dat iemand iets ontwikkelt, waar iemand anders al een naam voor heeft bedacht.

Vooralsnog is de naamgeving ondergeschikt aan de mogelijkheden die het gratis platform biedt. En die zijn fantastisch. Kort samengevat: je kunt met de hele wereld videoconferenties houden, waarbij de hele wereld ook echt mee kan praten. Het blab.im principe is dat je in een scherm met vier mensen tegelijk in kunt bellen met je iPhone, of je desktop plus webcam. Kijkers kunnen dus zelf in de conversatie, die live wordt uitgezonden, meepraten, en ze kunnen meechatten via sociale media en speciale zijbalken waarin tekstboodschappen kunnen worden geplaatst.

Blab.im is niet de enige streamingdienst voor videochats, maar wel de makkelijkste. Wie weleens heeft geprobeerd een Google hangout-on-air uit te zenden, begrijpt wat ik bedoel. Er is weinig gedoe nodig, camera en microfoon doen hun werk, en meepraten kan, maar is niet verplicht.

Omdat het de eerste keer was, gisteren, gaan we het vandaag weer doen, op een iets andere manier. Geen marathonuitzending van drie uur, maar korte stukjes, waarin we zinvolle gesprekken vanuit Den Haag hopen aan te kunnen vullen met leuke bijdragen van jullie: onze lezers en kijkers.

Daarvoor hoef je weinig meer te doen dan ons via ons kanaal op blab.im in de gaten te houden. Daar een gratis account maken, en je doet mee.

Het zou leuk zijn een paar van jullie vanavond langs te zien komen! Kunst is een gesprek, dus laten we dat nu ook online voeren.

https://blab.im/cultuurpers

 

 

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright.Bekijk alle berichten van deze auteur