Meteen naar de inhoud

Dystopia wint de Delft Fringe Festival Publieksprijs 2024

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

In een haast uitverkocht laatste weekend speelden zij de zalen plat

Delft, zondag 9 juni, 2024 – Na twee weken vol bijzondere ontmoetingen, rake woorden indrukwekkende moves, kleine leermomenten – of juist grootse – en schaterende lachmomenten zit het erop. Delft Fringe Festival, hét festival voor nieuwe podiumkunstenaars, maakte tijdens de afsluiting op zondagavond 9 juni de publiekswinnaar bekend: Dystopia met de voorstelling Vague News. Tamara Griffioen, artistiek leider van het festival: “Zij weten als geen ander gebruik te maken van de speellocatie en laten de ruimte hun voorstelling versterken.” Dystopia: We hadden het enorm gehoopt, maar niet verwacht. We zijn echt overdonderd. Het komende jaar wordt heel spannend, maar ook heel gaaf!”

Relaties met een ander

Griffioen: “Deze 13e editie liet zien hoe de nieuwe makers stuk voor stuk reflecteren op de maatschappij van nu. Via dans, theater, woord en muziek vertelden ze over onderwerpen als abortus, immigratie, gender, geaardheid, identiteit en het klimaat. Ook legden ze veel aandacht op relaties. Deze generatie is hier veel mee bezig: Hoe ga je relaties met elkaar aan? Waarom groei je uit elkaar? Hoe neem je afscheid van elkaar? Je ziet veel autobiografisch werk, gebaseerd op persoonlijke ervaringen in combinatie met gedegen onderzoek.”

Vague News

De winnende voorstelling, Vague News van Dystopia, sluit naadloos aan bij deze ontwikkeling in de podiumkunsten. Dit collectief, bestaande uit spelers Fleur Mennega, Mathijs Demper en productieleider Myrthe Ligtenberg, laat zien hoe internet, Google en AI invloed hebben op menselijke relaties. Wat is nou echt de waarheid? Soms is het helder wie de waarheid spreekt. Maar zeker weten doe je het nooit. Hoe beïnvloedt dat jouw werkelijkheid, wie kun je vertrouwen, hoe werkt dit polarisatie in de hand? Dit en meer laten ze zien in een mix van zapp-cabaret en soft science fiction.

Makers laten los wat moet

Wat deze editie ook liet zien is dat het aanstormend talent breekt met de bestaande regels in de podiumkunsten. Griffioen: “De makers van nu laten los wat moet.” Zo stond dit jaar voor het eerst het genre ‘performance’ op het festivalprogramma. “Makers laten zich niet meer definiëren – of beperken – tot alleen muziek of dans of cabaret, maar kijken hoe ze hun verhaal écht willen vertellen.” Roel Funcken, festivaldirecteur: “Ondanks de krapte in de cultuursector hebben zij nog steeds invloed en zorgen ze regelmatig voor sociale en intellectuele verschuivingen waar we trots op mogen zijn.” 

Delft Chamber Music Award

Naast de publieksprijs werd traditiegetrouw ook de Delft Chamber Music Award uitgereikt. Deze juryprijs voor jong muzikaal talent ging dit jaar naar Resonance Quartet met de voorstelling Mixtures. Fien Duijnmayer, zakelijk leider Delft Chamber Music Festival: “Doordat dit kwartet het publiek uitdaagt om geblinddoekt te luisteren terwijl de muzikanten door de ruimte bewegen, ontdek je een andere manier van luisteren. Het gezelschap is volgend jaar te zien tijdens het Delft Chamber Music Festival 2025.

Over Delft Fringe Festival

Delft Fringe Festival helpt de makers van nu om hun verhalen te blijven vertellen via een jaarlijks podiumkunstenfestival en aanvullende jaarprogrammering. Waaronder een groot gratis toegankelijk publieksevenement in december, in samenwerking met Museum Prinsenhof Delft. Maar ook door de makers te begeleiden in het Delft Fringe MakersLab. Het festival brengt zo nieuwe makers en publiek bij elkaar op onverwachte locaties, door de stad Delft als podium te gebruiken. 

Editie 2025: 27 mei t/m 8 juni

Zet het alvast in je agenda: de opening van de 14e editie van Delft Fringe Festival vindt plaats op dinsdag 27 mei 2025, om 19.30 uur, in Theater de Veste. De kaartverkoop voor de opening gaat van start op 12 juni 2024

Kijk voor meer informatie over het festival op www.delftfringefestival.nl.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands