Meteen naar de inhoud

Nationale Opera en Ballet 2016-17: Back to normal

‘In het nieuwe seizoen gaan we weer back to normal’, zei Pierre Audi maandag 15 februari tijdens de presentatie van het nieuwe seizoen van De Nationale Opera. Wel continueert hij het op de toekomst gerichte Opera Forward Festival, dat werd opgezet ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan. Ook staan er flink wat nieuwe eigen producties op de rol, waaronder de wereldpremière van de op Machiavelli geïnspireerde The New Prince van de jonge, nog onbekende Amerikaanse componist Mohammed Farouz in een regie van Lotte de Beer.

Dat Nationale Opera en Ballet ernst maken met het aanboren van jonge en nieuwe publieksgroepen bleek ook uit de woorden van algemeen directeur Els van der Plas. Zij wist te melden dat het ballet er afgelopen seizoen in geslaagd is 45% nieuw publiek te bereiken, terwijl de opera kan bogen op een iets bescheidener aanwinst van 16%. Nu is de zaalbezetting met een gemiddelde van 93% al behoorlijk hoog, maar toch wordt nog een tandje bijgezet, ook op virtueel gebied.

Virtueel door Muziektheater wandelen

Zo kan publiek van over de hele wereld dankzij een samenwerking met Google Institute door ateliers, repetitieruimtes en andere plekken ‘wandelen’, om zo de band met het huis te versterken. Ook wordt de voormalige ‘doekenkamer’ onder de grond geschikt gemaakt voor inleidingen, kleinschalige concerten en educatieprojecten – het huis ontvangt nu al 16.000 scholieren per jaar.

Bij Het Nationale Ballet zorgt de Junior Company voor aanwas van jong talent, met choreografieën van Hans van Manen, Toer van Schayk en Rudi van Dantzig naast nieuwe balletten van jongeren als Peter Leung en Wubkje Kuindersma. De troupe maakt onder de titel ‘Juniors go Dutch’ een tournee door ons land. De tachtigste verjaardag van Toer Van Schayk wordt door het hoofdgezelschap gevierd met een reprise van het Requiem van Mozart, in de woorden van directeur Ted Brandsen ‘een grootschalig en veeleisend ballet dat vijfentwintig jaar niet gezien is’.

Opera Forward Festival

De opera richt zich op de toekomst met bovengenoemd Opera Forward Festival, waarin nieuwe inzichten, stemmen en visies aan bod komen in seminars, openbare discussies en speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde opera’s. Tijdens de eerste editie (15 t/m 25 maart 2016) klinken onder andere nieuwe werken van Kaija Saariaho en Michel van der Aa. Volgend seizoen is het thema ‘Macht/Onmacht’, met wereldpremières van The New Prince, en een kameropera van Calliope Tsoupaki op het thema ‘Sign of the Times’.

Werd voor de komende editie van het Opera Forward Festival nog een apart boekje gemaakt, de programmering van het nieuwe seizoen is integraal in de brochure opgenomen. Het is de bedoeling dat dit festival een jaarlijks terugkerende traditie wordt, net als het grootscheepse Gala aan het begin van het nieuwe balletseizoen.

Een overzicht van seizoen 2016-17 vindt u hier.

Thea Derks

Thea Derks studeerde Engels en Muziekwetenschap. In 1996 voltooide zij cum laude haar studie musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in hedendaagse muziek en publiceerde in 2014 de lovend ontvangen biografie 'Reinbert de Leeuw: mens of melodie'. Vier jaar voltooide zij 'Een os op het dak: moderne muziek in vogevlucht', speciaal gericht op de geïnteresseerde leek. Je koopt het hier: https://www.boekenbestellen.nl/boek/een-os-op-het-dak/9789012345675 In 2020 verscheen de 3e druk van de Reinbertbio,met 2 extra hoofdstukken die de periode 2014-2020 beschrijven. Deze verschenen ook apart als Slotakkoord.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands