Meteen naar de inhoud

NERD MEE! Game of Thrones bouwt op naar Victorie voor de Vrouwen

In King’s Landing is het stof nog langzaam aan het neerdalen. En in mijn hoofd ook. Nu de meeste Game of Thrones nerds, -freaks en -liefhebbers de imposante season finale van het zesde seizoen hebben gezien, is het hoog tijd om de balans op te maken en vooruit te kijken. Het lijkt mij haast onnodig te vermelden dat dit hele artikel doorvlochten is met SPOILERS. Wie de afgelopen jaren niet aan bingewatching van de beruchte serie heeft gedaan: lees mee, en leef mee met de nerds.

What the f***k happened?

Ik begin waar het allemaal begon, Winterfell. Heel gezellig natuurlijk dat er weer twee Starks (ja, Jon is een Stark neefje, dat weten we nu zeker) thuis zijn bij eigen huis en haard. Ontroerend ook. Maar toen er allemaal oude mannen met baarden ‘The King of the North’ ‘The King of the North’ begonnen te scanderen kropen de rillingen langs mijn ruggengraat. De vorige keer riepen ze dat tegen Robb Stark en dat liep niet zo goed af. En hoewel Jon dit seizoen uit de dood herrezen is, zijn met de #nexit van Mellisandre (Carice van Houten is op zwangerschapsverlof) de kansen op goddelijke reanimatie licht gedaald.

jon-snow-alive

 Leve de Mad Queen

Sowieso hebben we een flink aantal (kandidaat-) koningen versleten de afgelopen seizoenen. Een kleine geheugenopfrisser: Robert Baratheon (vermoord door zijn vrouw), Renly Baratheon (vermoord door zijn broer/de Carice-schaduw-horror-baby), Stannis Baratheon (vermoord door Brienne), Joffrey (vermoord door kleindochter of oma Tyrell?) natuurlijk en het meest verse koninklijke lijk, Tommen (zelfmoord). Waar niemand erg ontdaan over leek, zelfs zijn moeder niet. Het was haar immers voorspeld dat ze al haar kinderen zou verliezen, en na Myrcella was te zien dat ze daarin berustte. Als een ware morph tussen Catwoman en Claire Underwood besteeg ze eindelijk zelf die Iron Throne en het stond haar goed.

Door de hele Septon op te blazen, met bijna alle Tyrells daarin, heeft ze zichzelf overtuigend ge-herinstalleerd als Bad Woman nr 1 en betoonde ze zich een waardig opvolger van de Mad King.

En wat een prachtige openingssequentie was dat trouwens! De gedragen muziek en plechtige cameravoering waren met recht sacraal te noemen. Ik weet niet wat Cersei allemaal nog gaat uitspoken de laatste twee seizoenen, maar ik wil haar oprecht bedanken voor het elimineren van de High Sparrow.

tumblr_nvdefqcTiB1qbn1vmo1_1280

Hij werd geweldig gespeeld door Jonathan Price maar zijn zalvende gedrag was even ondraaglijk aan het worden als  het uitzitten van vier kabinetten Balkenende. Terwijl ik nog aan het verwerken was dat er meerdere verhaallijnen tegelijk de lucht in waren gevlogen, sprong kleine Tommen heel nonchalant, en daardoor toch nog onverwacht, uit het raam van zijn toren. Een regelrechte verwijzing naar de allereerste aflevering van Game of Thrones, waarin Jamie (vader en oom van Tommen) Lannister doggie style met zijn zuster bezig is en de kleine Bran Stark die ontdekking moet bekopen met een duw en hoge val. Door dat beeldrijm voelt Tommens dood als wonderlijke gerechtigheid.

In ’the Battle of the Bastards’ werd Ramsay een nieuw merk hondenbrokken. En in deze season finale kregen we ook weer zo’n prachtige moord cadeau. Dit keer van Arya, die de uitdrukking ‘een koekje van eigen deeg’ heel letterlijk nam en de wanstaltige bejaarde Walder Frey zijn eigen zoons serveerde, in diezelfde grote hal waar ooit de Red Wedding plaats vond. Wat mij betreft is dat nog steeds officieel een van de schokkendste GOT slachtpartijen. Inmiddels zijn we wat gewend, maar toen waren wij als kijkers nog jong en onschuldig.

 Broer en zus Lannister

Jamie, die wat mij betreft in de race is voor de ‘Severus Snape’ bokaal (tegenkandidaten zijn Sandor ‘The Hound’ Clegane en Petyr ‘Littlefinger’ Baelish) van Game of Thrones, laveerde al de hele serie tussen goed en kwaad. Een sympathieke slechterik of een slechte goedzak, wat zou het worden? Met de troonsbestijging van Cersei en de dood van Tommen lijkt die strijd beslecht in het voordeel van ‘het goede’. Maar waar het hem gaat brengen? Of, bij wie? url-2

Tot slot, voor ik me waag aan voorspellingen voor seizoen 7, even De Feminismekwestie. Ja, op dit moment zijn er een hoop sterke vrouwen aan de macht. Cersei, Daenerys, Ollena Tyrell en de Sand Snakes in Dorne. Verder zijn Sansa en  Arya Stark én Yara Greyjoy ook lekker bezig. Interessant is dat de serie zich mede aan de hand van de publieksreacties lijkt te ontwikkelen. Terecht ontstond er de afgelopen jaren veel kritiek op het vrouwelijke naakt en extra seksueel geweld waar alle vrouwen in GOT aan werden blootgesteld. Een ‘gewone’ vrijpartij in het boek werd ineens een verkrachting in de serie: Cersei die verkracht werd door Jamie op de doodskist van hun zoon Joffrey en Sansa, die onder de ogen van Theon door Ramsey Bolton werd misbruikt, daar lusten de honden geen brood van (pun intended).

Daenerys Targaryen en Khal Drogo
Daenerys Targaryen en Khal Drogo

Maar het ‘gelijkheidsdenken’ blijft een zekere halfhartigheid houden. Sleutelpersonages als Cersei, Danaerys en Melissandre kan ik naakt uittekenen. Edoch de eerste blote piemel van de serie was van een buitengewoon onbeduidende bijrol acteur-acteur (hij speelde een toneelspeler).

-NOTE, dit is geen oproep voor meer blote piemels.-

En waarom is iedereen zo overstuur over de dood van ‘Hold-the-door-Hodor’? Terwijl je niemand hoort over de door Ramsay zo casual afgemaakte Osha, die seizoenen lang met Rickon Stark door een bos heeft gelopen? Osha heeft  potjandorie net zo ’n belangrijke bijdrage aan die hele vlucht van de jongste Stark broers geleverd als Hodor.

Hier mijn voorspellingen voor seizoen 7:

[Tweet “Game of Thrones – Voorspelling 1: Seizoen 7 bevat een Love Triangle met Brienne”]

Cj6bEpLUgAAD_TWWordt het Wildling Tormund of wordt het Jamie? De Lannisters zijn behoorlijk uitgedund en het wordt tijd voor een erfgenaam voor Casterly Rock. Of gunnen de drijvende krachten achter de serie, David Benioff and D. B. Weiss, zich daar de tijd niet meer voor? Een Brienne/Jamie baby zie ik nog niet zo snel geboren worden. En wat gebeurt er als Sansa ontdekt dat haar man Tyrion (jawel, ze zijn nog steeds getrouwd jongens) nog leeft? Wie weet bloeit er nu iets moois op tussen deze twee?

[Tweet “Game of Thrones seizoen 7 – Voorspelling 2: Sansa is in gevaar”]
brienne-1-480x279
Tormund en Brienne of Tarth

Sansa is in gevaar. En dus is Winterfell in gevaar. Petyr Baelish sprak nog nooit zo openlijk over zijn ambities en door hem af te wijzen heeft ze een geduchte nieuwe tegenstander gecreëerd. Kijk de prachtige monoloog “Chaos is a ladder” uit seizoen drie even terug:

[Tweet “Game of Thrones seizoen 7 – Voorspelling 3: Arya maakt ‘the Hound’ niet dood”]

Arya maakt The Hound niet dood. Dat heeft ze immers ooit al gedaan, door hem levend achter te laten. En bovendien, ze heeft een vaderfiguur nodig.

[Tweet “Game of Thrones seizoen 7 – Voorspelling 4: Jon is vuurbestendig”]

Hound-AryaDe R+L =J theorie is eindelijk, gedeeltelijk, bevestigd. Jon is geen Snow maar de zoon van Lyanna Stark en, ik twijfel er niet aan, ook de zoon van Rhaegar Targaryen. Het kan niet anders dan dat de draken van kersverse tante Danny geen vat op hem hebben, mochten ze tegenover elkaar op het slagveld belanden.

[Tweet “Game of Thrones seizoen 7 – Voorspelling 5: Dit wordt het reünieseizoen”]

Volgend seizoen wordt het seizoen van de broer-zus reünies. De drie laatste Lannisters, de Starks en de Cleganes, gaan elkaar treffen. Bloed of tranen? Dat is de vraag. (nou eigenlijk is het geen vraag, maar interessant wordt het.)

Jon Snow and Sansa Stark
Jon Snow and Sansa Stark

Nerd mee!

Tyrion, Cersei en Jamie Lannister
Tyrion, Cersei en Jamie Lannister

Danny is eindelijk onderweg naar Westeros met haar vloot en haar draken. En De Winter is ten langen leste ‘gekomen’. Ik hoor graag wat jij vindt! Wat zijn jouw voorspellingen voor seizoen zeven? Wie gaat er absoluut aan? Hoe kom jij komend jaar door? En wie oh wie wordt ons nieuwe Officiële Allerirritantste Personage nu Ramsay Bolton en de High Sparrow zijn geruimd?

Hannah Roelofs

Dramaturg, speechcoach en student leraar Engels.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands