Meteen naar de inhoud

Michel van der Aa in de spotlights van Nieuw Amsterdams Peil

Donderdag 19 april staat de componist Michel van der Aa in de spotlights van Muziekgebouw aan ’t IJ. Het avontuurlijke Nieuw Amsterdams Peil speelt naast zijn eigen muziek ook door hem gekozen stukken van geestverwanten. Speciale gast is Wende Snijders, die samen met Van der Aa een aantal liederen componeerde. Zij soleert bovendien in de wereldpremière van de integrale cyclus For the time being.

Integratie film en muziek

Michel van der Aa (Oss, 1970) is een bijzonder succesvol componist. Hij laat graag de grenzen vervagen tussen pop en klassiek en won vele prijzen met baanbrekende multimediaprojecten. Hiermee treedt hij in de voetsporen van de goeddeels vergeten Sedje Hémon (1923-2011), die al in de jaren zestig muziek maakte vanuit haar schilderijen.

Bij Van der Aa gaat het veelal om een combinatie van filmbeelden, elektronica en muziek. Na een studie compositie maakte hij zich ook het filmen eigen. Hij trekt internationaal de aandacht omdat hij telkens nieuwe wegen weet te vinden.

Een eerste hoogtepunt was de kameropera One (2002), die hij componeerde voor de sopraan Barbara Hannigan. Hierin gaat zij live een dialoog aan met haar gefilmde alter ego, waarmee zij een onlosmakelijke eenheid vormt. In 2004 kreeg hij hiervoor de Matthijs Vermeulenprijs. Van der Aa ontwikkelde de techniek verder in de opera After Life (2006) waarin de hoofdpersonen hun gelukkigste herinnering herbeleven alvorens definitief te sterven.

Opera in 3D

In 2012 haalde Van der Aa het wereldnieuws met zijn 3D-opera Sunken Garden. Deze speelt zich af in een virtuele tuin waar de personages kunnen ontsnappen aan hun verantwoordelijkheden. Met behulp van een bril zag het publiek ‘een in 3D vormgegeven explosie van felgekleurde planten’. In zijn digitale liedcyclus The Book of Sand (2015) kan de luisteraar zelf zijn pad bepalen door drie verschillende filmlagen.

In 2016 ging Van der Aa weer een stapje verder in zijn opera Blank Out, over een vrouw die treurt om haar verdronken zoon. Hierin werkt hij nog intensiever 3D-technieken. Zo zien we de hoofdpersoon live ‘in gesprek’ gaan met haar driedimensionale evenbeeld, in door haarzelf ter plekke gemaakte beeld- en geluidsopnames.

Onconventioneel

De onconventionele componeerhouding van Van der Aa wordt goed geïllustreerd door zijn keuze van de overige stukken. De IJslandse Anna Thorvaldsdottir weeft hypnotiserende klankstructuren, de Britse Anna Meredith schept juist radicaal pulserende muziek. Daarnaast klinkt volgens het persbericht ‘ruige, jazzy muziek’ van de Zwitser Dieter Amman. Tot slot is er een wereldpremière van de jonge Nederlandse componist Thomas Bensdorp. Diens The House of Breath #1 ‘bevat elementen van een abstracte docu-thriller’.

Kortom, dit spotlightportret levert beslist een spannend en afwisselende avond op. Woensdag 18 april is er een try-out in Amstelveen en na de première volgt een korte tournee.

Info en speellijst hier.

 

Thea Derks

Thea Derks studeerde Engels en Muziekwetenschap. In 1996 voltooide zij cum laude haar studie musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in hedendaagse muziek en publiceerde in 2014 de lovend ontvangen biografie 'Reinbert de Leeuw: mens of melodie'. Vier jaar voltooide zij 'Een os op het dak: moderne muziek in vogevlucht', speciaal gericht op de geïnteresseerde leek. Je koopt het hier: https://www.boekenbestellen.nl/boek/een-os-op-het-dak/9789012345675 In 2020 verscheen de 3e druk van de Reinbertbio,met 2 extra hoofdstukken die de periode 2014-2020 beschrijven. Deze verschenen ook apart als Slotakkoord.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands