Meteen naar de inhoud

‘Bibliotheek heeft geen respect voor kunstenaars!’ Verkoop van werken uit de Kunstuitleen tegen zere been Amersfoortse kunstwereld.

Dit weekend ontdekte galeriehouder Henk Logman tot zijn schrik dat kunstwerken van de Amersfoortse Kunstuitleen te koop werden aangeboden op een Belgische veilingsite. Op zijn facebookpagina meldt hij: ‘Het bijzondere aan het geheel is dat de nu nog in leven zijnde kunstenaars daarvan niet op de hoogte zijn gebracht. Ik had op z’n minst verwacht dat dat zou zijn gebeurd. Ik vind het getuigen van weinig respect voor de kunstenaars.’

De tip kwam van Bob Kovel, die niet alleen zelf kunstenaar is, maar die in de jaren negentig ook als voorzitter van de aankoopcommissie van de Kunstuitleen zelf een groot aantal werken voor Amersfoort heeft uitgekozen. Hij herkende op de veilingsite eigen werk, en werk van zeker vier andere Amersfoortse kunstenaars: ‘Ik heb het ook bij hen nagevraagd, en zij hebben ook nooit van de Kunstuitleen gehoord dat hun werk verkocht zou worden’.

Niet vernietigd

De Amersfoortse Bibliotheek, die de verzameling beheert, zou het volgens Logman zelfs nog bonter hebben gemaakt: ‘Het bleek dat er zelfs een kunstwerk is verkocht dat volgens de betreffende kunstenaar vernietigd had moeten worden omdat het werk beschadigd was en hij schadeloos is gesteld.’ In dit geval blijkt het te gaan om werk van de bekende Amersfoortse kunstenaar Ron Jagers. Die blijkt op de hoogte: ‘Ik had twee werken bij de kunstuitleen in de uitleen. Dus niet gekocht door welke commissie dan ook. Beide werken zijn in de bieb dusdanig beschadigd geraakt door verkeerde opslag, dat zij als total loss beschouwd konden worden. Ik heb daar een vergoeding voor gekregen.’

‘Ik ging er van uit dat de werken vernietigd zouden worden. Klaarblijkelijk heeft men het anders aangepakt. Inderdaad buiten mijn medeweten zijn de werken op de site gezet en in beschadigde toestand aan de man/vrouw/mens gebracht.’

Lees het hele verhaal op De Stadsbron

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands