De cultuursector moet nog even geduld hebben. Minister Ingrid van Engelshoven was maandag 18 november, tijdens de behandeling van de cultuurbegroting in de vaste Kamercommissie Cultuur, niet van plan ook maar iets aan haar beleid te veranderen. Ondanks een vrij breed gedragen wens van met name de oppositie om wat te doen aan de korting van 8,6 miljoen op het budget van het , wil ze hoogstens in het voorjaar kijken of het met het aantal kansrijke aanvragen uit de hand is gelopen.

Over die korting zei ze overigens dat het niet echt een korting, maar een verschuiving is. De publieke tribune reageerde honend. Immers: niet iedereen die nu geld heeft, schuift mee. Nog steeds hangt boven de markt dat er geen geld meer is om zo’n 50 tot 60 kleine en middelgrote makers en gezelschappen na 2020 te blijven ondersteunen.

Wait until Spring…

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
Avatar Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Je mag helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Beloon de schrijver!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

‘Pas in het voorjaar wordt duidelijk hoeveel er is aangevraagd, en dan nog is het maar afwachten of al die aanvragen wel aan de minimale kwalitietsnorm voldoen’, zei de minister tegen Corine Ellemeet van Groen Links. Die had – met Lodewijk Asscher () en Peter Kwint (SP) – gevraagd om nu al de geplande korting ongedaan te maken. Zelfs Salima Belhaj van neigde wel naar een motie in die richting, al wilde ze haar minister niet te veel dwarszitten. De partij moet immers nog steeds luidkeels vieren dat ze 80 miljoen structureel extra voor de kunsten heeft weten te ritselen tijdens de formatie met de starre VVD. Jammer genoeg is de kritiek op de negatieve kanten van het voortgezette VVD-beleid luider dan dat goede nieuws. Komt ook omdat het merendeel van het nieuwe geld vooral naar de toch tamelijk rijk bedeelde erfgoedsector gaat.

Le salaire de la peur

Over die VVD vervolgens het volgende: Er schijnen mensen in de kunst en cultuur te werken, die je makkelijk kunnen inpakken met mooie woorden en zoete smeekbeden. Dat is namelijk hun vak. Daarom heeft de VVD onder besloten dat elk half jaar een nieuw en onbekend, maar wel ambitieus kamerlid het woordvoerderschap Cultuur krijgt. Zo zorg je ervoor dat je geen relaties opbouwt en lobbyisten geen idee hebben wie ze voor zich hebben. Zo kun je dus hard blijven tegen de kunst. Want de VVD vindt dat dat moet. Hardheid is nodig omdat de kunstsector verwend is en subsidie ook tot verwende leidt. Mensen, bijvoorbeeld, met een kleine beurs die geen idee hebben hoe duur kunst wel niet is.

Elke nieuwe VVD-woordvoerder moet zich natuurlijk ook onderscheiden, want anders stijg je nooit op uit het rioolputje dat het woordvoerderschap cultuur eigenlijk is. Daarom heeft de nieuwste, El Yassini, bedacht dat het een goed idee zou zijn als op het kaartje voor een museum of opera vermeld zou worden wat het kaartje eigenlijk zou kosten, en welk bedrag de belastingbetaler bijdraagt. Een typische VVD proefballon, en iedereen reageerde zoals dat hoort: boos. Boos genoeg om het punt maar vaak genoeg te laten herhalen. Zo dringt het goed door bij de achterban, die met El Yassini vindt dat de cultuursector geen idee heeft hoe duur die eigenlijk is. Want dat niet zo nobele doel stak erachter, bleek in 2e termijn, toen het Kamerlid dit bijna letterlijk zei.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

 

‘Natuurlijk kunnen we dat ook voor andere sectoren, zoals de zorg doen,’ riposteerde de VVD’er een vraag in die richting van de minister, ‘maar de cultuursector is toch van de fijne experimenten, en dit past daar mooi bij.’ De motie in die richting werd door de minister ontraden.

The Fugitive

Is er verder nog hoop te putten voor (podium)kunstenaars uit het debat? Het was levendig, dat is alvast iets, maar het was ook een gelegenheid voor alle aanwezige kamerleden om hun vaste riedels af te draaien, de voorop. Dat partijen als PvdD, FvD, Denk en Christenunie niet eens de moeite hadden genomen om te komen, zegt veel.

De massaal opgekomen bezorgde podiumkunstenaars, gesteund door studenten van de diverse theaterscholen, moesten grotendeels buiten het debat uitzitten. Hun vertrouwen in de politiek zal er niet door gegroeid zijn. In het voorjaar is er nog een laatste kans, als mocht blijken dat de subsidiepotjes van Fonds en Raad voor Cultuur zwaar overvraagd blijken te zijn. Dan zou het mogelijk kunnen zijn dat de Kamer tot een eerste reparatie besluit.

Foto bovenaan:
Nog steeds. Waardeer de auteur!
Onafhankelijke cultuurjournalistiek is nog steeds nodig. Wij doen het al elf jaar, met succes, dankzij donaties! Bepaal dus zelf wat dit verhaal je waard is en doneer!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Goed om te weten Goed om te weten


We hebben via tot in detail verslag gedaan van het debat. Check daarvoor onze twitterfeed en de hashtag #tkcultuur.

Scroll naar top