Meteen naar de inhoud

Podiumkunsten blij met kluitje in het riet van de Kamer

Bescheiden gejuich in de podiumkunstwereld. Een motie die op 18 november werd ingediend door Corinne Ellemeet (GroenLinks), samen met PvdA, CDA en D66, dwingt minister Van Engelshoven te onderzoeken wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen op het Fonds Podiumkunsten, vóórdat de subsidie wordt verdeeld. De Kamer heeft dat op 26 november goedgekeurd. Prachtig, zou je zeggen, want als duidelijk wordt dat die bezuiniging leidt tot opheffing van meerdere gezelschappen uit het middensegment, moet er iets gebeuren. Vast. Alleen: wat?

Nergens in de motie staat iets over wát er moet gebeuren. Moeten de bezuinigingen ongedaan worden gemaakt? Moet er dan meer geld bij? Of is dan alleen het geweten van de minister nog meer onder druk gezet dan het nu al is? De vraag is bijvoorbeeld al helemaal of de grootste regeringspartij VVD op dat moment bereid zou zijn om water bij de wijn te doen. De kans is groot dat ze dat – na het inleveren van hun VROEM-imago en de dividendbelasting, plus het stikstofgedoe – al helemaal niet meer van plan zijn.

Niet vooruitlopen

Maar er is nog een veel groter probleem: je weet immers pas wat de gevolgen van een bezuiniging op zo’n fonds zijn als bekend is hoeveel er is aangevraagd, en hoeveel er is toegewezen, en aan wie. Dat weet nog niemand in het voorjaar, als het onderzoek moet plaatsvinden. Dat zei de minister al toen de motie werd ingediend, en toen klonk er iets over inschattingen vooraf, maar het lijkt ondoenlijk om in juni vooruit te gaan lopen op adviezen die pas op 1 augustus bekend worden.

De wens van een Kamermeerderheid om gevolgen te onderzoeken voordat die gevolgen er zijn, is dus een nogal onmogelijke. Hoogstens zal er een nadere duiding volgen van de mogelijke kaalslag na de bezuiniging, maar dan nog. Stel dat het onderzoek zulke desastreuze uitkomsten voorspelt dat de wet veranderd moet worden. Wat gebeurt er dan met de reeds ingediende aanvragen? Wat gebeurt er met de afspraken tussen Rijk, Fonds en lokale overheden? Hoe fair is die practice dan nog als gezelschappen op halve kracht doorsudderen omdat driekwart van het gevraagde bedrag nog niet kan worden beoordeeld omdat de procedure nog onderzocht wordt?

Wie het weet mag het zeggen. In de comments. 

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands