‘Hoeveel talentvolle makers moeten we nog verliezen aan andere sectoren, omdat ze de ondermaatse waardering niet kunnen rijmen met de kwaliteit van hun product? Mensen kiezen op den duur eieren voor hun geld, wanneer kinderen moeten gevoed of hypotheken betaald. De sector holt zichzelf uit als we niet beter voor ons talent zorgdragen.’ Dertig leiders in de cultuursector spreken zich vandaag, middels een open brief in dagblad Trouw, uit tegen de slechte betaling van zzp’ers door de Nationale Opera en Ballet.

Aanleiding is de rechtszaak die de Kunstenbond heeft aangespannen tegen het gezelschap, waarvan de vijf directieleden elk gemiddeld anderhalve ton per jaar toucheren, omdat koorleden worden ingehuurd tegen een tarief van rond de 25 euro bruto per uur. ‘Veel te vaak wordt er in onze sector uitgegaan van een intrinsieke motivatie van de uitvoerende, waardoor er een ‘race-to-the-bottom’ ontstaat, waarop de term “uitbuiting” onomstotelijk van toepassing is’, stellen de ondertekenaars, waaronder Johan GIjsen, directeur van het bekroonde festival Le Guess Who in Utrecht, Willem Jaap Zwart van het Enschedese Concordia en Mieke Franssen van het VSB Fonds (en ondergetekende).

Minder aanbod

In een kunstsector, waar het doorgaans gebruikelijk is, om de vuile was binnen te laten hangen, is de stap van de kunstmanagers en ZZP’ers een unicum. Doorgaans neemt men het risico niet: openlijke kritiek kan de kansen op werk in gevaar brengen. Dat de ondertekenaars bovendien stellen, dat een vermindering van het aanbod desnoods op de koop toe moet worden genomen, is al even opmerkelijk: ‘Bij gegeven budgetten is het de taak van de directie van de instelling om, in goed Nederlands, de tering naar de nering te zetten.’

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Lees hieronder de hele brief.

kruimels
Zonder leden heeft Cultuurpers geen bestaansrecht. Help ons de berichtgeving over alle hoeken van de kunstwereld te blijven volhouden.

Ja, ik word lid!

1 REACTIE

  1. Toch een beetje een half verhaal, de cao toneel en dans van diezelfde kunstenbond schaalt acteurs en vormgevers in in schaal 6: +/- E 3000 bruto, dat is E 25 / uur (incl. pensioen, vakantiegeld, werkgeverslasten), en de brief roept de vraag op of er bij de producenten een intrinsieke motivatie is om slecht te betalen, lijkt me niet, eerder lijkt me de taart te klein.

Comments are closed.