‘Hoeveel talentvolle makers moeten we nog verliezen aan andere sectoren, omdat ze de ondermaatse waardering niet kunnen rijmen met de kwaliteit van hun product? Mensen kiezen op den duur eieren voor hun , wanneer kinderen moeten gevoed of hypotheken betaald. De sector holt zichzelf uit als we niet beter voor ons talent zorgdragen.’ Dertig leiders in de cultuursector spreken zich vandaag, middels een open brief in dagblad Trouw, uit tegen de slechte betaling van zzp’ers door de Nationale Opera en Ballet.

Aanleiding is de rechtszaak die de Kunstenbond heeft aangespannen tegen het gezelschap, waarvan de vijf directieleden elk gemiddeld anderhalve ton per jaar toucheren, omdat koorleden worden ingehuurd tegen een tarief van rond de 25 euro bruto per uur. ‘Veel te vaak wordt er in onze sector uitgegaan van een intrinsieke motivatie van de uitvoerende, waardoor er een ‘-to-the-bottom’ ontstaat, waarop de term “uitbuiting” onomstotelijk van toepassing is’, stellen de ondertekenaars, waaronder Johan GIjsen, directeur van het bekroonde Le Guess Who in , Willem Jaap Zwart van het Enschedese en Mieke Franssen van het VSB Fonds (en ondergetekende).

Minder aanbod

In een kunstsector, waar het doorgaans gebruikelijk is, om de vuile was binnen te laten hangen, is de stap van de kunstmanagers en ZZP’ers een unicum. Doorgaans neemt men het risico niet: openlijke kritiek kan de kansen op werk in gevaar brengen. Dat de ondertekenaars bovendien stellen, dat een vermindering van het aanbod desnoods op de koop toe moet worden genomen, is al even opmerkelijk: ‘Bij gegeven budgetten is het de taak van de directie van de instelling om, in goed Nederlands, de tering naar de nering te zetten.’

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Lees hieronder de hele brief.

Foto bovenaan:
kruimels
Cultuurpers is er voor de leden. Als lid maak je ons mogelijk.

Klik HIER en word lid!

1 reactie op “‘De keuze om freelancers onder te betalen is onbegrijpelijk en een smet op het blazoen.’ – ‘Leiders in Cultuur’ roepen op tot eerlijke betaling ZZP’ers”

  1. Avatar
    peter@stipproducties.nl

    Toch een beetje een half verhaal, de cao toneel en dans van diezelfde kunstenbond schaalt acteurs en vormgevers in in schaal 6: +/- E 3000 bruto, dat is E 25 / uur (incl. pensioen, vakantiegeld, werkgeverslasten), en de brief roept de vraag op of er bij de producenten een intrinsieke motivatie is om slecht te betalen, lijkt me niet, eerder lijkt me de taart te klein.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top