Bescheiden gejuich in de podiumkunstwereld. Een motie die op 18 november werd ingediend door Corinne Ellemeet (), samen met , en , dwingt minister Van Engelshoven te en wat de gevolgen zijn van de op het , vóórdat de wordt verdeeld. De Kamer heeft dat op 26 november goedgekeurd. Prachtig, zou je zeggen, want als duidelijk wordt dat die bezuiniging leidt tot opheffing van meerdere gezelschappen uit het middensegment, moet er iets gebeuren. Vast. Alleen: wat?

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Jij mag dus ook helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Ondersteun deze auteur!

Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nergens in de motie staat iets over wát er moet gebeuren. Moeten de ongedaan worden gemaakt? Moet er dan meer bij? Of is dan alleen het geweten van de minister nog meer onder druk gezet dan het nu al is? De vraag is bijvoorbeeld al helemaal of de grootste regeringspartij op dat moment bereid zou zijn om water bij de wijn te doen. De kans is groot dat ze dat – na het inleveren van hun VROEM-imago en de dividendbelasting, plus het stikstofgedoe – al helemaal niet meer van plan zijn.

Niet vooruitlopen

Maar er is nog een veel groter probleem: je weet immers pas wat de gevolgen van een bezuiniging op zo’n fonds zijn als bekend is hoeveel er is aangevraagd, en hoeveel er is toegewezen, en aan wie. Dat weet nog niemand in het voorjaar, als het moet plaatsvinden. Dat zei de minister al toen de motie werd ingediend, en toen klonk er iets over inschattingen vooraf, maar het lijkt ondoenlijk om in juni vooruit te gaan lopen op adviezen die pas op 1 augustus bekend worden.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

De wens van een Kamermeerderheid om gevolgen te en voordat die gevolgen er zijn, is dus een nogal onmogelijke. Hoogstens zal er een nadere duiding volgen van de mogelijke na de bezuiniging, maar dan nog. Stel dat het zulke desastreuze uitkomsten voorspelt dat de wet veranderd moet worden. Wat gebeurt er dan met de reeds ingediende aanvragen? Wat gebeurt er met de afspraken tussen Rijk, Fonds en lokale overheden? Hoe fair is die practice dan nog als gezelschappen op halve kracht doorsudderen omdat driekwart van het gevraagde bedrag nog niet kan worden beoordeeld omdat de procedure nog onderzocht wordt?

Wie het weet mag het zeggen. In de comments. 

Foto bovenaan:

Over de auteur van dit verhaal:


Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Scroll naar top