Meteen naar de inhoud

Magnesium van Sam de Jong beste afstudeerfilm Filmacademie (volgens Nederlandse filmpers)

Het is nu officieel. Magnesium, waarmee Sam de Jong als regisseur afstudeerde aan de Filmacademie, werd eerder dit jaar al in diverse publicaties lovend besproken. Helemaal als een verrassing kwam het dus niet dat de Kring van Nederlandse Filmjournalisten gistermiddag tijdens de borrel op het dakterras van de Filmacademie bekend maakte dat Magnesium zich winnaar van de KNF-Prijs voor beste eindexamenproductie 2012 van de Filmacademie mag noemen.

 

Denise Tan in Magnesium

Magnesium volgt een jonge turnster tijdens de training voor een belangrijk toernooi. Tegelijkertijd worstelt ze met het dilemma van een mogelijke abortus. De Jong is er, op basis van een scenario van Shady El-Hamus, op een bijzondere manier in geslaagd die innerlijke strijd zichtbaar en voelbaar te maken. Niet via traditionele dialoog of dramaconstructie, maar door de hoofdpersoon dicht op de huid te zitten en het heel fysiek en visueel te houden. De pijn van de training is ook haar emotionele pijn. De Jong laat zien dat geïnspireerd filmmaken meer is dat een verhaal vertellen. Indrukwekkend is de hoofdrol van de debuterende Denise Tan, in het echte leven ook getalenteerd turnster.

Dat Magnesium de KNF-Prijs moest krijgen werd vastgesteld aan de hand van een enquête onder alle KNF-leden die de in juli gepresenteerde eindexamenproducties hadden gezien.

Omroep Human zendt Magnesium op zondagavond 23 september om 00:35 uur uit in Filmlab op Nederland 2.

Leo Bankersen

 

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands