Magnesium van Sam de Jong beste afstudeerfilm Filmacademie (volgens Nederlandse filmpers)

Het is nu officieel. Magnesium, waarmee Sam de Jong als regisseur afstudeerde aan de Filmacademie, werd eerder dit jaar al in diverse publicaties lovend besproken. Helemaal als een verrassing kwam het dus niet dat de Kring van Nederlandse Filmjournalisten gistermiddag tijdens de borrel op het dakterras van de Filmacademie bekend maakte dat Magnesium zich winnaar van de KNF-Prijs voor beste eindexamenproductie 2012 van de Filmacademie mag noemen.

 

Denise Tan in Magnesium

Magnesium volgt een jonge turnster tijdens de training voor een belangrijk toernooi. Tegelijkertijd worstelt ze met het dilemma van een mogelijke abortus. De Jong is er, op basis van een scenario van Shady El-Hamus, op een bijzondere manier in geslaagd die innerlijke strijd zichtbaar en voelbaar te maken. Niet via traditionele dialoog of dramaconstructie, maar door de hoofdpersoon dicht op de huid te zitten en het heel fysiek en visueel te houden. De pijn van de training is ook haar emotionele pijn. De Jong laat zien dat geïnspireerd filmmaken meer is dat een verhaal vertellen. Indrukwekkend is de hoofdrol van de debuterende Denise Tan, in het echte leven ook getalenteerd turnster.

Dat Magnesium de KNF-Prijs moest krijgen werd vastgesteld aan de hand van een enquête onder alle KNF-leden die de in juli gepresenteerde eindexamenproducties hadden gezien.

Omroep Human zendt Magnesium op zondagavond 23 september om 00:35 uur uit in Filmlab op Nederland 2.

Leo Bankersen

 

Scroll naar top