Meteen naar de inhoud

Dansen in tijden van Corona: het enige dat je nodig hebt ben je zelf en een stoel en een kast.

We zijn nu een ruime maand na het begin van de intelligente lockdown. Langzaam begint er een nieuw normaal te komen, waarbij we niet meer uitsluitend fanatiek alle twitterberichten over corona volgen. De zorgen zijn er nog steeds en zeker ook waar het de cultuursector betreft. De hele sector, nationaal en internationaal, is met de titanenklus bezig om het publiek betrokken te houden. En zelf zichtbaar te blijven.

Gezelschappen, zalen en filmhuizen zijn met een onwaarschijnlijke hoeveelheid hoogwaardige inhoud op het web te vinden. Ik ben diep onder de indruk van de snelle aanpassingen, de vindingrijkheid en professionaliteit. Uren en uren heb ik gekluisterd gezeten aan mijn beeldscherm, bang om iets te missen, om niet de sector waar mijn hart ligt te steunen.

Na eindeloos binge watchen, paaseitjes eten en keuzestress door het overweldigende aanbod van kunst op het internet, ben ik dichtgeslibt en gesloopt. De beste manier om dat te pareren is om zelf iets te doen. Me los te rukken van het scherm en het nieuws en te bewegen. Ook daarvoor is er genoeg inspiratie online te vinden. Mijn enige kans om mee te dansen met de groten der aarde is nu ineens gekomen. De gezelschappen van Merce Cunningham, Martha Graham en Akram Kahn om er een paar de noemen, geven nu hun danslessen en -trainingen online. Zie hier een top 5 van mijn favoriete meedansmogelijkheden.

1: Rosas danst Rosas

Een van de mensen die vormend waren in mijn liefde voor dans is Anne Teresa de Keersmaeker. Haar Rosas danst Rosas heeft onuitwisbare indruk op mij gemaakt de eerste keer dat ik het zag. En de tweede keer. En de derde. Opgegroeid met klassiek ballet en het lyrisch werk van mensen als Jiri Kylian was dit de danstaal die prikkelde: de precisie van de beweging, gecombineerd met een lichtheid en een verfrissende gebrek aan verhaal en lyriek.
De Keersmaeker heeft nu de tweede deel van Rosas danst Rosas voor ons ontleed, zodat we zelf mee kunnen dansen. We kunnen desgewenst muziek en volgorde aanpassen en ook het aantal dansers. Ik heb meegedacht. In mijn eentje want er zijn grenzen aan hoe erg ik voor paal wil staan. Het is een aanrader omdat je voelt hoe het stuk werkt.Het is pittig om eenvoudige bewegingen tot een coherent en esthetisch geheel te smeden.

2: Merce Cunningham Trust

Een andere grootheid van de moderne danse is Merce Cunningham. Zijn Trust wil zijn nalatenschap in tact houden door het conserveren van zijn werk en zijn techniek. Normaal gesproken bieden zij lessen aan in New York, maar nu doen ze dat op Instagram Live. Patricia Lent laat ons meedansen met 50 Looks, een werk dat Cunningham in 1979 als solo danste. Nu vanuit Lents woonkamer, met de kat erbij. Je wordt van harte uitgenodigd om mee te dansen, op te nemen en de Trust te taggen. Klik hier voor meer info over Cunningham en zijn trust en hier om mee te dansen

3: Martha Graham

Op nummer 3 staat een van de legendes van de hedendaagse dans. Martha Graham. Uiteraard is ze er zelf niet meer om ons te coachen, maar haar gezelschap laat ons meetrainen met haar dansers. Lloyd Knight laat ons vanuit zijn woonkamer flink zweten. Voor niet-getrainde dansers, yogi of sporters levert dit stevig spierpijn op. Ik heb spieren gebruikt die ik was vergeten en kan na 2 dagen weer een beetje lachen zonder dat het pijn doet. Aanrader voor wie net als ik teveel paaseitjes heeft gegeten.

4: Akram Kahn Company

Festival-favoriet Akram Kahn Company komt -gelukkig- gemiddeld 1 x per jaar naar Nederland. Kahns stukken zijn heftig en geëngageerd. Ik kom altijd met een verhoogde hartslag uit de zaal. Ik was benieuwd wat zij voor thuisles bieden en was verrast door de klassieke barre-les. Repetitor Mavin Khoo staat op zijn sokken in zijn slaapkamer en wekt daar langvervolgen herinneringen aan vijfde posities en pliés op. Ik heb genoten van de les, vooral omdat er geen spiegel voor handen is in mijn woonkamer. Voor wie geen barre in huis heeft: kledingkast of boekenkast doet wonderen, zolang het maar niet valt als je er steun zoekt. Klik hier om mee te dansen

5: ICK

Het Amsterdamse stadsgezelschap dans pakt het anders aan. Zij gebruiken Zoom om 100 mensen te laten meedansen op een vast tijdstip. Die lessen zijn open voor iedereen, ongeacht dansachtergrond of leeftijd. Wat kunnen we verwachten? Volgens hun website gaan we d sensitiviteit van het lichaam ontdekken door middel van 4 basisprincipes: breathing, jumping, expanding en reducing. De methode die ze in de lessen gebruiken is dezelfde die aan de basis van hun voorstellingen ligt en die ontwikkeld is door Emio Greco en Pieter G. Scholten. Ik ben benieuwd!
Op hun website kun je de zoom link kopiëren

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat dit verhaal waard is!

Wat fijn dat je tot hier gelezen hebt. Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is in kranten en andere oude en nieuwe media vaak geen plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en we willen dat voor iedereen zo houden. Of je nu rijk bent, of arm. Daarom willen we deze site zo veel mogelijk gratis houden. Dat kost geld, veel geld. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan, en beseffen we ook hoe belangrijk lezers ons vinden. We vinden het bovendien de best mogelijke manier om journalistiek onafhankelijk te houden. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009: dankzij lezers die zo een beetje eigenaar worden van deze onmisbare plek!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Helen Westerik

Helen Westerik is filmhistorica en groot liefhebber van experimentele films. Ze doceert filmgeschiedenis en doet onderzoek naar het lichaam in de kunst.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands