We zijn nu een ruime maand na het begin van de intelligente . Langzaam begint er een te komen, waarbij we niet meer uitsluitend fanatiek alle twitterberichten over volgen. De zorgen zijn er nog steeds en zeker ook waar het de cultuursector betreft. De hele sector, nationaal en internationaal, is met de titanenklus bezig om het betrokken te houden. En zelf zichtbaar te blijven.

Gezelschappen, zalen en filmhuizen zijn met een onwaarschijnlijke hoeveelheid hoogwaardige inhoud op het web te vinden. Ik ben diep onder de indruk van de snelle aanpassingen, de vindingrijkheid en professionaliteit. Uren en uren heb ik gekluisterd gezeten aan mijn beeldscherm, bang om iets te missen, om niet de sector waar mijn hart ligt te steunen.

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Jij mag dus ook helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Ondersteun deze auteur!

Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Na eindeloos binge watchen, paaseitjes eten en keuzestress door het overweldigende aanbod van op het , ben ik dichtgeslibt en gesloopt. De beste manier om dat te pareren is om zelf iets te doen. Me los te rukken van het scherm en het nieuws en te bewegen. Ook daarvoor is er genoeg inspiratie te vinden. Mijn enige kans om mee te en met de groten der aarde is nu ineens gekomen. De gezelschappen van Merce Cunningham, Martha Graham en Akram Kahn om er een paar de noemen, geven nu hun lessen en -trainingen . Zie hier een top 5 van mijn favoriete meemogelijkheden.

1: Rosas t Rosas

Een van de mensen die vormend waren in mijn liefde voor is . Haar Rosas t Rosas heeft onuitwisbare indruk op mij gemaakt de eerste keer dat ik het zag. En de tweede keer. En de derde. Opgegroeid met klassiek ballet en het lyrisch werk van mensen als was dit de taal die prikkelde: de precisie van de beweging, gecombineerd met een lichtheid en een verfrissende gebrek aan verhaal en lyriek.
De Keersmaeker heeft nu de tweede deel van Rosas t Rosas voor ons ontleed, zodat we zelf mee kunnen en. We kunnen desgewenst muziek en volgorde aanpassen en ook het aantal ers. Ik heb meegedacht. In mijn eentje want er zijn grenzen aan hoe erg ik voor paal wil staan. Het is een aanrader omdat je voelt hoe het stuk werkt.Het is pittig om eenvoudige bewegingen tot een coherent en esthetisch geheel te smeden.

2: Merce Cunningham Trust

Een andere grootheid van de moderne e is Merce Cunningham. Zijn Trust wil zijn nalatenschap in tact houden door het conserveren van zijn werk en zijn techniek. Normaal gesproken bieden zij lessen aan in New York, maar nu doen ze dat op Instagram Live. Patricia Lent laat ons meeen met 50 Looks, een werk dat Cunningham in 1979 als solo te. Nu vanuit Lents woonkamer, met de kat erbij. Je wordt van harte uitgenodigd om mee te en, op te nemen en de Trust te taggen. Klik hier voor meer info over Cunningham en zijn trust en hier om mee te dansen

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

3: Martha Graham

Op nummer 3 staat een van de legendes van de . Martha Graham. Uiteraard is ze er zelf niet meer om ons te coachen, maar haar gezelschap laat ons meetrainen met haar ers. Lloyd Knight laat ons vanuit zijn woonkamer flink zweten. Voor niet-getrainde ers, yogi of sporters levert dit stevig spierpijn op. Ik heb spieren gebruikt die ik was vergeten en kan na 2 dagen weer een beetje lachen zonder dat het pijn doet. Aanrader voor wie net als ik teveel paaseitjes heeft gegeten.

4: Akram Kahn Company

Festival-favoriet Akram Kahn Company komt -gelukkig- gemiddeld 1 x per jaar naar Nederland. Kahns stukken zijn heftig en geëngageerd. Ik kom altijd met een verhoogde hartslag uit de zaal. Ik was benieuwd wat zij voor thuisles bieden en was verrast door de klassieke barre-les. Repetitor Mavin Khoo staat op zijn sokken in zijn slaapkamer en wekt daar langvervolgen herinneringen aan vijfde posities en pliés op. Ik heb genoten van de les, vooral omdat er geen spiegel voor handen is in mijn woonkamer. Voor wie geen barre in huis heeft: kledingkast of boekenkast doet wonderen, zolang het maar niet valt als je er steun zoekt. Klik hier om mee te en

5: ICK

Het Amsterdamse stadsgezelschap pakt het anders aan. Zij gebruiken Zoom om 100 mensen te laten meeen op een vast tijdstip. Die lessen zijn open voor iedereen, ongeacht achtergrond of leeftijd. Wat kunnen we verwachten? Volgens hun website gaan we d sensitiviteit van het lichaam ontdekken door middel van 4 basisprincipes: breathing, jumping, expanding en reducing. De methode die ze in de lessen gebruiken is dezelfde die aan de basis van hun voorstellingen ligt en die ontwikkeld is door Emio Greco en Pieter G. Scholten. Ik ben benieuwd!
Op hun website kun je de zoom link kopiëren

Foto bovenaan:
vijfde positie na decennia niets doen

Over de auteur van dit verhaal:


Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Scroll naar top