We zijn nu een ruime maand na het begin van de intelligente lockdown. Langzaam begint er een nieuw normaal te komen, waarbij we niet meer uitsluitend fanatiek alle twitterberichten over corona volgen. De zorgen zijn er nog steeds en zeker ook waar het de cultuursector betreft. De hele sector, nationaal en internationaal, is met de titanenklus bezig om het publiek betrokken te houden. En zelf zichtbaar te blijven.

Gezelschappen, zalen en filmhuizen zijn met een onwaarschijnlijke hoeveelheid hoogwaardige inhoud op het web te vinden. Ik ben diep onder de indruk van de snelle aanpassingen, de vindingrijkheid en professionaliteit. Uren en uren heb ik gekluisterd gezeten aan mijn beeldscherm, bang om iets te missen, om niet de sector waar mijn hart ligt te steunen.

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
Avatar Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Je mag helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Beloon de schrijver!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Na eindeloos binge watchen, paaseitjes eten en keuzestress door het overweldigende aanbod van op het internet, ben ik dichtgeslibt en gesloopt. De beste manier om dat te pareren is om zelf iets te doen. Me los te rukken van het scherm en het nieuws en te bewegen. Ook daarvoor is er genoeg inspiratie online te vinden. Mijn enige kans om mee te dansen met de groten der aarde is nu ineens gekomen. De gezelschappen van Merce Cunningham, Martha Graham en Akram Kahn om er een paar de noemen, geven nu hun danslessen en -trainingen online. Zie hier een top 5 van mijn favoriete meedansmogelijkheden.

1: danst Rosas

Een van de mensen die vormend waren in mijn liefde voor is . Haar Rosas danst Rosas heeft onuitwisbare indruk op mij gemaakt de eerste keer dat ik het zag. En de tweede keer. En de derde. Opgegroeid met klassiek ballet en het lyrisch werk van mensen als Jiri Kylian was dit de danstaal die prikkelde: de precisie van de beweging, gecombineerd met een lichtheid en een verfrissende gebrek aan verhaal en lyriek.
De Keersmaeker heeft nu de tweede deel van Rosas danst Rosas voor ons ontleed, zodat we zelf mee kunnen dansen. We kunnen desgewenst muziek en volgorde aanpassen en ook het aantal dansers. Ik heb meegedacht. In mijn eentje want er zijn grenzen aan hoe erg ik voor paal wil staan. Het is een aanrader omdat je voelt hoe het stuk werkt.Het is pittig om eenvoudige bewegingen tot een coherent en esthetisch geheel te smeden.

2: Merce Cunningham Trust

Een andere grootheid van de moderne danse is Merce Cunningham. Zijn Trust wil zijn nalatenschap in tact houden door het conserveren van zijn werk en zijn techniek. Normaal gesproken bieden zij lessen aan in , maar nu doen ze dat op Instagram Live. Patricia Lent laat ons meedansen met 50 Looks, een werk dat Cunningham in 1979 als solo danste. Nu vanuit Lents woonkamer, met de erbij. Je wordt van harte uitgenodigd om mee te dansen, op te nemen en de Trust te taggen. Klik hier voor meer info over Cunningham en zijn trust en hier om mee te dansen

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

3: Martha Graham

Op nummer 3 staat een van de legendes van de hedendaagse dans. Martha Graham. Uiteraard is ze er zelf niet meer om ons te coachen, maar haar gezelschap laat ons meetrainen met haar dansers. Lloyd Knight laat ons vanuit zijn woonkamer flink zweten. Voor niet-getrainde dansers, yogi of sporters levert dit stevig spierpijn op. Ik heb spieren gebruikt die ik was vergeten en kan na 2 dagen weer een beetje lachen zonder dat het pijn doet. Aanrader voor wie net als ik teveel paaseitjes heeft gegeten.

4: Akram Kahn Company

Festival-favoriet Akram Kahn Company komt -gelukkig- gemiddeld 1 x per jaar naar Nederland. Kahns stukken zijn heftig en geëngageerd. Ik kom altijd met een verhoogde hartslag uit de zaal. Ik was benieuwd wat zij voor thuisles bieden en was verrast door de klassieke barre-les. Repetitor Mavin Khoo staat op zijn sokken in zijn slaapkamer en wekt daar langvervolgen herinneringen aan vijfde posities en pliés op. Ik heb genoten van de les, vooral omdat er geen spiegel voor handen is in mijn woonkamer. Voor wie geen barre in huis heeft: kledingkast of boekenkast doet wonderen, zolang het maar niet valt als je er steun zoekt. Klik hier om mee te dansen

5: ICK

Het Amsterdamse stadsgezelschap dans pakt het anders aan. Zij gebruiken Zoom om 100 mensen te laten meedansen op een vast tijdstip. Die lessen zijn open voor iedereen, ongeacht dansachtergrond of leeftijd. Wat kunnen we verwachten? Volgens hun website gaan we d sensitiviteit van het lichaam ontdekken door middel van 4 basisprincipes: breathing, jumping, expanding en reducing. De methode die ze in de lessen gebruiken is dezelfde die aan de basis van hun voorstellingen ligt en die ontwikkeld is door en Pieter G. Scholten. Ik ben benieuwd!
Op hun website kun je de zoom link kopiëren

Foto bovenaan:
vijfde positie na decennia niets doen
Nog steeds. Waardeer de auteur!
Onafhankelijke cultuurjournalistiek is nog steeds nodig. Wij doen het al elf jaar, met succes, dankzij donaties! Bepaal dus zelf wat dit verhaal je waard is en doneer!

Waardeer dit verhaal!

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar top