Meteen naar de inhoud

garanties

Sinds deze week weet ik het verschil tussen een kind van twaalf en een man van vijftig. Dat wil zeggen, wat mezelf betreft.

Toen ik een jaar of twaalf was demonstreerde ik met mijn moeder mee tegen de weg door Amelisweerd. Het was een gelukzalige ervaring om door de stad te lopen tussen al die mensen. Een demonstratie is een goed middel tegen eenzaamheid. Het is prettig om een tijdje dezelfde kant op te lopen met onbekenden die allemaal ergens voor of tegen zijn, net als jij – een soort analoge Facebookbubbel avant la lettre.

Ik kon me niet voorstellen dat al die bomen gewoon gekapt zouden worden als zoveel mensen daartegen waren. Ik wilde me ook aan een boom laten vastketenen, maar gelukkig werd het me met klem verboden om als knuppelvoer voor de ME te dienen.

Een jaar of veertig en een aantal gebarsten dromen verder weet ik hoe het zal gaan. Je ziet het al aan die grijns van Cora van Nieuwenhuizen, dat slagvaste liberale spook van een mens dat internationaal geroemd wordt om haar bereidheid om de asfaltlobby ter wille te zijn. Op een dag liggen al die oude bomen om, wederrechtelijk of niet, en dan maakt het allemaal niets meer uit.

Dat is het verschil tussen een jongen en een man. Een jongen denkt nog dat democratie gelijk staat aan hoop voor alles wat mooi en waar is, aan zorg voor wat kwetsbaar is. Een man weet dat democratie voornamelijk betekent dat je kunt zeggen wat je wilt, voordat een regering doet wat het grootste deel van het electoraat wil – of een vage interpretatie daarvan. De bestuurders zijn geen wijze mannen en vrouwen, maar gewoon carrièremakers voor wie het ook maar een baan is. Zelfs de premier laat zich in tijden van crisis ontvallen: ‘ik wil niet de baas spelen hier.’

Nee, niemand is de baas. Ja, de markt. En de eeuwige, trage stroom van blik over asfalt. Zoals Gerrit Komrij dichtte: ‘Ons lot ligt in de hand van klapsigaren.

Een jongen hoopte dat de wereld beter werd. Een man vreest een herhaling van zetten, met verdere verminking van Amelisweerd als uitkomst. Maar in het verleden gekapte illusies bieden geen garantie voor de toekomst.

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat dit verhaal waard is!

Wat fijn dat je tot hier gelezen hebt. Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is in kranten en andere oude en nieuwe media vaak geen plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en we willen dat voor iedereen zo houden. Of je nu rijk bent, of arm. Daarom willen we deze site zo veel mogelijk gratis houden. Dat kost geld, veel geld. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan, en beseffen we ook hoe belangrijk lezers ons vinden. We vinden het bovendien de best mogelijke manier om journalistiek onafhankelijk te houden. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009: dankzij lezers die zo een beetje eigenaar worden van deze onmisbare plek!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Ingmar Heytze

Geboren in 1970 te Utrecht. Dichter. Eerste huisfilosoof van het Centraal Museum (1999-2000) en eerste stadsdichter van Utrecht (2009-2011). Schreef twee jaar anti-sportcolumns voor de Volkskrant en twintig jaar columns voor het (AD) Utrechts Nieuwsblad. Werkt momenteel voor Onze Taal. Schreef een stuk of vijftien dichtbundels en is altijd bezig met nieuw werk. Won in 2008 de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre en ontving in 2016 de Maartenspenning van de stad Utrecht.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands