Meteen naar de inhoud

Literair festival ILFU voegt nieuwe festivaldag toe over hete hangijzers van deze tijd 

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

O.a. Ayaan Hirsi Ali, Lale Gül, Roberto Saviano en Alfred Birney maken hun opwachting in Utrecht

Op zaterdag 25 september vindt de eerste editie van Exploring Stories plaats: een speciale festivaldag op het ILFU gewijd aan de ‘hete hangijzers’ oftewel actuele thema’s van onze tijd. Op Exploring Stories staan onderwerpen als klimaat, ongelijkheid, oud en nieuw kolonialisme, feminisme en de kracht van fictie centraal. Een uniek ensemble van buitenlandse en Nederlandse schrijvers gaat hierover met elkaar en het publiek in gesprek, live dan wel online. Onder andere Ayaan Hirsi Ali, Lale Gül, Roxane Gay, Roberto Saviano, Jeanette Winterson, Tahar Ben Jelloun en Alfred Birney staan op het programma van het Utrechtse festival. 

Walhalla voor literatuurliefhebbers

Exploring Stories vindt plaats op zaterdag 25 september vanaf 14.00 uur in TivoliVredenburg. Het belooft een walhalla voor literatuurliefhebbers te worden, met een vol programma over uiteenlopende grote thema’s. Bekende buitenlandse en Nederlandse auteurs maken hun opwachting in Utrecht. De Italiaanse journalist en auteur Roberto Saviano (Gomorra) gaat in gesprek met schrijver Désanne van Brederode over waarheid en criminaliteit. De Amerikaanse schrijver en cultuurcriticus Roxane Gay spreekt met interviewer en schrijver Samya Hafsaoui over representatie en privilege. De Britse auteur Jeanette Winterson spreekt met essayist Miriam Rasch over frictie, data en AI: de intelligentie van de toekomst. De Kameroense schrijver Imbolo Mbue (Hoe mooi wij waren, over de strijd van een fictief Afrikaans dorp tegen een Amerikaanse oliemaatschappij) gaat in gesprek met schrijver en regisseur Rebekka de Wit van de voorstelling De zaak Shell. Caroline Lamarche en Manon Uphoff gaan met elkaar in gesprek naar aanleiding van hun romans over ondermijnende relaties en seksueel misbruik. Gelauwerd schrijver en veeltwitteraar Joyce Carol Oates spreekt met auteur Kristien Hemmerechts over hoe taal de wereld vormgeeft. De grootste Marokkaanse auteur van dit moment Tahar Ben Jelloun wordt geïnterviewd door Abdelkader Benali over zijn nieuwste boek Le miel et l’amerture. Met schrijver Lisa Weeda bespreken we de rol van fictie bij het in beeld brengen van de politiek en geschiedenis van een land, in haar geval Oekraïne. Alfred Birney en Gustaaf Peek praten over oud en nieuw kolonialisme. En schrijvers Ayaan Hirsi Ali en Lale Gül spreken met elkaar over het streven naar vrijheid en onafhankelijkheid en de onmogelijkheid van de weg terug.

#WhyFictionMatters 

Festivaldirecteur Michaël Stoker licht toe waarom het ILFU deze nieuwe festivaldag heeft toegevoegd, met als uitgangspunt het festival van dit jaar: Why Fiction Matters. ‘Als het afgelopen jaar iets heeft laten zien, is het wel dat de grote kwesties van onze tijd allemaal met elkaar verknoopt  zijn,’ aldus Stoker. ‘Klimaatverandering, globalisering, kapitalisme en raciale, culturele en economische ongelijkheid zijn wereldwijde problemen waarvoor geen eenduidige oplossing bestaat. Wetenschap en journalistiek brengen weliswaar de werkelijkheid in kaart, maar er blijft veel over wat we niet kunnen zien. De literatuur zoekt naar de waarheid achter de waarneembare  feiten en laat zien hoe de wereld zou kunnen zijn. Op 25 september geven we de verbeelding alle ruimte.’

Exploring Stories, zaterdag 25 september 2021, 14.00-19.00 uur, TivoliVredenburg. Om 20.00 uur vindt vervolgens de Book Talk met Édouard Louis plaats, waarin Sinan Çankaya met Louis spreekt over sociale ongelijkheid naar aanleiding van zijn nieuwe boek Strijd en metamorfose van een vrouw. Er zijn combitickets beschikbaar voor wie zowel Exploring Stories als ’s avonds de Booktalk van Édouard Louis wil bijwonen. Zie voor het volledige programma en tickets: 

https://www.ilfu.com/evenement/ilfu-exploring-stories/ 

_________________________

ILFU 2021: Why Fiction Matters

Het ILFU vindt van 23 september t/m 2 oktober plaats in Utrecht en heeft als thema Why Fiction Matters. Utrecht is sinds 2017 UNESCO City of Literature. Het ILFU opent met de Belle van Zuylenlezing, dit jaar geschreven door Elena Ferrante, en eindigt met de Nacht van de Poëzie. Daartussen zijn er talloze programma’s: van het YALFU tot de NK Poetry Slam, van de Verhalenwedstrijd tot het Maya Angelou filmprogramma en Wie Wij Zijn-programma’s over Marokko; live Book Talks van o.a. Édouard Louis, Deborah Levy en Max Porter en de niet te missen festivaldag ‘Exploring Stories’. Op 30 september wordt bekend wie de C.C.S. Crone Stipendia, de literaire stimuleringsprijzen van de Gemeente Utrecht, toegekend krijgen.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands