Meteen naar de inhoud

Performania: minicomputers in ballonnen en een echte elektrische hobo in vrolijk knutseltheater

Er zijn mensen, die het liefst de hele dag zouden knutselen met soldeerbouten en printplaatjes. Ik had ooit zo’n oom die soms niet helemaal veilige dingen deed met een elektrische trein op 220 Volt, dus beperkte ik mezelf tot Lego op batterijen. Dat je ook iets kunt met elektronica en muziek, was natuurlijk al bekend, maar wat ik zag in de voorstelling Performania was de overtreffende trap van leuk. Twee muzikanten met spullen die muziek maken als je ze beweegt, of die bewegen als je muziek maakt.

Duo Perforator bestaat uit hoboïst Marlies van Gangelen en uitvinder Akim Moiseenkov, en ze houden van knutselen. Het zijn nerds in de beste zin van het woord en dat levert een tamelijk hartverwarmende drie kwartier muzikaal theater op. Ik zag de kleuterversie, en de kids waren verbijsterd over de zelfrijdende muzikale kubus, de hobo die scheurde als een gitaar en de balonnen die al twinkelend door de zaal werden getikt. En ondertussen ontstaat er dus muziek. Muziek die van uitvinderspiepknor naar meeslepende beats loopt, en waar mooi verandert in ‘anders’.

Stockhausen

Het lijkt soms wel Stockhausen en dat is het ook, want Perforator maakt deze voorstelling in twee versies. Naast de kleuterversie is er ook een stuk voor volwassenen, waar de nadruk meer op de geschapen geluiden, en minder op de clownerie ligt. Dat kan alleen maar mooi zijn. Want de grootste kracht van Perforator ligt in de lol van de ontdekking. Van klank, van autonome beweging, van geluid. En daar is de regie van Jochem Stevenuiter (van Bambie) een belangrijke motor voor.

Een voorstelling als Perforator kon tot voor kort alleen bedacht worden, maar door muzikanten met een kleine beurs nooit uitgevoerd. Maar nu koop je online, of bij een discounter, voor een paar euro minicomputertjes ter grootte van een lucifersdoosje. Ze kunnen niet veel, maar er zit een bewegingssensor in, een wifi-chip en soms een microfoon. Wonderen zijn nu binnen handbereik voor elk aanstormend talent met durf genoeg om een gat te boren in een hobo.

Want dat hebben ze ook uitgevonden: een echte elektrische hobo, niet zo’n ding met een microfoon, maar met een element zoals een Fender Stratocaster er ook een heeft. Ga maar luisteren hoe dat klinkt.

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat dit verhaal waard is!

Wat fijn dat je tot hier gelezen hebt. Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is in kranten en andere oude en nieuwe media vaak geen plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en we willen dat voor iedereen zo houden. Of je nu rijk bent, of arm. Daarom willen we deze site zo veel mogelijk gratis houden. Dat kost geld, veel geld. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan, en beseffen we ook hoe belangrijk lezers ons vinden. We vinden het bovendien de best mogelijke manier om journalistiek onafhankelijk te houden. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009: dankzij lezers die zo een beetje eigenaar worden van deze onmisbare plek!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands