Meteen naar de inhoud

Fonds Podiumkunsten werkt aan opschoning subsidiewoud

Dit verhaal lees je gratis. Dankzij onze leden. En donateurs.
Doneer je mee?
Dat kan onderaan!

Het gaat allemaal pas in 2023 in, op zijn vroegst, maar de eerste vlagen van de frisse wind die door het Fonds Podiumkunsten waait, brengen de boomtoppen in beweging. Het Fonds wil onder de nieuwe directeur Viktorien van Hulst een einde maken aan de vele  subsidieregelingen die in de afgelopen jaren onder het mom van ‘maatwerk’ tot een bureaucratisch oerwoud hadden geleid.

Op de website van het Fonds, dat (vooralsnog)  een kleine veertig miljoen euro te verdelen heeft over de podiumkunsten in Nederland, staat te lezen dat ze daar nu alvast streven naar één subsidie voor de programmering van Nederlandse podia. Nu zijn daar er wat meer regelingen, namelijk. We geven het lijstje: 2P: Verbinden produceren en presenteren, kleinschalige en incidentele programmering (SKIP), podiumstartregeling,  programmering festival popmuziek, programmering podium popmuziek (kernpodium), programmering incidentele concerten popmuziek, programmeringsbijdrage podia Drenthe, Flevoland en Zeeland, reguliere programmering in theater- en concertzalen (SRP) en tot slot nog de speciale rampenfondsen van de compensatieregeling voor organisatoren van culturele evenementen Covid-19, 2P Covid-19: een podium voor lokale makers en podia Covid-19. 

Met dit pakket aan regelingen kun je je voorstellen dat je al een hele afdeling aan medewerkers in dienst moet nemen als je überhaupt subsidie wilt krijgen.

Van 11 naar 1

De nieuwe directie wil nog maar één regeling, en dat kunnen we vanaf deze plek alleen maar heel erg luid toejuichen. Dus in plaats van elf potjes, nog maar één. Daarbij gaat het fonds meer aandacht besteden aan het lokale/regionale perspectief en wil het ruimte bieden voor andere rollen die podia op zich nemen, zoals die van (co)producent en talentontwikkelaar. Om dat voor elkaar te krijgen, en dat is pas het echt goede nieuws, gaat het fonds geen ’tekortsubsidies’ meer verstrekken, maar alleen nog lumpsumsubsidies.

Dat betekent dat het Fonds Podiumkunsten zich vol goede moed wijdt aan de nieuwe bestuurscultuur, die niet langer uitgaat van wantrouwen – eerst je geld uitgeven, dan heel precies verantwoorden wat je mist, en dat gaan we bijpassen – maar van vertrouwen: je krijgt geld op basis van je plannen, en we gaan ervan uit dat je dat geld dienovereenkomstig besteedt Achteraf bepalen we dan of dat goed is gedaan.

Dit scheelt administratie en biedt ruimte voor eigen initiatief. Profilering wordt belangrijker en lokale worteling (iets wat hier al heel lang op het verlanglijstje staat) wordt verankerd in afspraken met lokale overheden over matching van de subsidiebedragen.

Festivals

Het idee is gebaseerd op wat er ook al is geregeld voor de festivalmarkt, waar de huidige FPK-directeur Van Hulst eerder de scepter zwaaide. Daar heeft een soortgelijke regeling geleid tot verdere profilering van de podiumkunstenfestivals en een grotere vrijheid om geld te besteden aan prestige enb/of ontwikkeling.

Het plan is voorgelegd aan het ‘veld’ in een viertal sessies. Daarin is welwillend gereageerd, al was met name de popsector wat afhoudend. Zo zou de aandacht voor internationale acts in die sector juist meer nadruk moeten krijgen.

Waar het plan in ieder geval goed voor is: diversiteit in het aanbod en aandacht voor het verschil tussen de randstad en de regio. Het verslag stelt: ‘een voorstelling die in Nijmegen nog spannend en experimenteel is, is in Amsterdam soms al oud nieuws. Onderwerpen als diversiteit en inclusie spelen in de regio op een ander niveau als in de Randstad.

Vooralsnog is de subsidie nog volop in ontwikkeling. Pas in 2023 is de invoering gepland.

Goed om te weten Goed om te weten

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat dit verhaal waard is!

Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Gratis. Omdat we vertrouwen op donaties van lezers. Daarom: draag je ook bij?

donatie
Doneer

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands