Meteen naar de inhoud

Het kabinet graaft zich in, waar nu juist samenwerken met de samenleving nodig is. 

Ik vermoed dat de keuze om de musea, de concertzalen en de theaters dicht te houden, terwijl sport en Bijenkorf open kunnen, niet uit cultuurhaat geboren is. Een jaar geleden had ik getwijfeld. Nu is duidelijk dat hullie van het OMT eigenlijk helemaal geen verlichting willen, maar de grootste dreiging van burgelijke ongehoorzaamheid willen indammen. Sporters en middenstanders gooien eerder met stenen of de pet ernaar, dan het beschaafde deel der natie dat smacht naar een avondje rausen in de moshpit bij De Staat. Of de nieuwste klucht van ITA.

Tactisch mag het verantwoord zijn om de boel een beetje open te gooien voor de gewelddadigste mensen, maar het valt aan niemand uit te leggen dat het braafste kindje van de klas in de hoek blijft staan. Opnieuw geen perspectief. En precies daarom wil het nieuwe, iets kunstvriendelijker, kabinet de kunst nog niet open gooien, omdat de kans te groot is dat alles over twee weken weer dicht moet. Dan zijn de poppen inderdaad echt aan het dansen, en zullen nog meer mensen het bijltje erbij neergooien.

Andere baan

En dat betekent dat de cultuursector, ondanks de frisse wind van het nieuwe regeerakkoord,  er weer uitziet of die het hardste gepest wordt door de rechtsgekkies in het Kabinet, met van die VVD’ers die roepen dat acteurs maar een andere baan moeten zoeken als het publiek toevallig even wegblijft.

Het is niet dat ik het nu opneem voor het kabinet. Dat moeten ze eerst nog maar verdienen. Het is meer dat ik me op geen enkele manier kan voorstellen dat ze in Den Haag nu nog door kunsthaat gedreven worden. Dan ga je dus zoeken naar mogelijk andere redenen, en dan zou het dus inderdaad kunnen zijn dat een zachte oplossing – nu op voorwaarden open  – op de lange termijn nog desastreuzer uitpakt.

Perspectief

De vraag is of het slim is. De Taskforce riep gisteren nog om perspectief, en als dit het perspectief is, is het wel op de beroerdste manier gebracht. Perspectief bieden is heel erg goed je best doen om de sector ter wille te zijn, en het risico op rampen deels voor lief te nemen. Desnoods met een nieuwe sluiting over twee weken, als blijkt dat de overbelasting van de zorg, en het exploderende ziekteverzuim in alle vitale delen van de samenleving niet te stuiten is.

Nu treedt het niet zo verse kabinet op als een belegerd kasteel, waarbij onderrnemers, sporters, cultuurmensen en wappies als een dreigend bos van Birnam (Macbeth is even niet te streamen) op de verzwakte muren toestormen. Nu zou het best wel tijd worden om samen met die sectoren op te trekken, en je niet in te graven en te klagen over het onbegrip.

De timing kon natuurlijk niet slechter, met een cultuurministerie dat zo groen is dat ze geen idee hebben wat er op hen af stormt. Maar nu samen met de kunstsector optrekken: het zou een prachtige statement zijn.

Goed om te weten Goed om te weten
Mochten de zalen ooit weer open gaan:

 

 

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands