Laat deze tekst voorlezen:

Ik vermoed dat de keuze om de musea, de concertzalen en de theaters dicht te houden, terwijl sport en Bijenkorf open kunnen, niet uit cultuurhaat geboren is. Een jaar geleden had ik getwijfeld. Nu is duidelijk dat hullie van het OMT eigenlijk helemaal geen verlichting willen, maar de grootste dreiging van burgelijke ongehoorzaamheid willen indammen. Sporters en middenstanders gooien eerder met stenen of de pet ernaar, dan het beschaafde deel der natie dat smacht naar een avondje rausen in de moshpit bij De Staat. Of de nieuwste klucht van ITA.

Tactisch mag het verantwoord zijn om de boel een beetje open te gooien voor de gewelddadigste mensen, maar het valt aan niemand uit te leggen dat het braafste kindje van de klas in de hoek blijft staan. Opnieuw geen perspectief. En precies daarom wil het nieuwe, iets kunstvriendelijker, kabinet de kunst nog niet open gooien, omdat de kans te groot is dat alles over twee weken weer dicht moet. Dan zijn de poppen inderdaad echt aan het dansen, en zullen nog meer mensen het bijltje erbij neergooien.

Andere baan

We doen iets unieks met Cultuurpers!
Je leest dit verhaal gratis. We vinden het nieuws te belangrijk om het achter slot en grendel te zetten. Vind je dat ook, help dan mee dat mogelijk te maken: door lid te worden, of een eenmalige donatie te doen. Vind je het verhaal dat je nu leest de moeite waard, doneer dan nu aan de auteur. Je bijdrage komt rechtstreeks bij die auteur terecht!
Beloon deze auteur!

Doneer aan deze auteur

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

En dat betekent dat de cultuursector, ondanks de frisse wind van het nieuwe regeerakkoord,  er weer uitziet of die het hardste gepest wordt door de rechtsgekkies in het Kabinet, met van die VVD’ers die roepen dat acteurs maar een andere baan moeten zoeken als het publiek toevallig even wegblijft.

Het is niet dat ik het nu opneem voor het kabinet. Dat moeten ze eerst nog maar verdienen. Het is meer dat ik me op geen enkele manier kan voorstellen dat ze in Den Haag nu nog door kunsthaat gedreven worden. Dan ga je dus zoeken naar mogelijk andere redenen, en dan zou het dus inderdaad kunnen zijn dat een zachte oplossing – nu op voorwaarden open  – op de lange termijn nog desastreuzer uitpakt.

Perspectief

De vraag is of het slim is. De Taskforce riep gisteren nog om perspectief, en als dit het perspectief is, is het wel op de beroerdste manier gebracht. Perspectief bieden is heel erg goed je best doen om de sector ter wille te zijn, en het risico op rampen deels voor lief te nemen. Desnoods met een nieuwe sluiting over twee weken, als blijkt dat de overbelasting van de zorg, en het exploderende ziekteverzuim in alle vitale delen van de samenleving niet te stuiten is.

Nu treedt het niet zo verse kabinet op als een belegerd kasteel, waarbij onderrnemers, sporters, cultuurmensen en wappies als een dreigend bos van Birnam (Macbeth is even niet te streamen) op de verzwakte muren toestormen. Nu zou het best wel tijd worden om samen met die sectoren op te trekken, en je niet in te graven en te klagen over het onbegrip.

De timing kon natuurlijk niet slechter, met een cultuurministerie dat zo groen is dat ze geen idee hebben wat er op hen af stormt. Maar nu samen met de kunstsector optrekken: het zou een prachtige statement zijn.

Goed om te weten Goed om te weten
Mochten de zalen ooit weer open gaan:

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

 

 

Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Scroll naar top