Meteen naar de inhoud

Unesco: wereldwijd in 2020 al 10 miljoen banen verloren voor culturele sector

Vandaag is een nogal omvangrijk (331 pagina’s) rapport verschenen van de UNESCO, de VN-organisatie die zich bezighoudt met cultuur, ontwikkeling en onderwijs. De organisatie evalueert daarin de mate waarin de doelen zijn gehaald die in 2005 zijn gesteld bij de conventie voor de bescherming en promotie van culturele diversiteit. Het beeld is niet rooskleurig. Vooral vanwege Corona is het banenverlies en het verlies aan omzet dramatisch. Er gingen alleen in 2020, het eerste jaar van de pandemie, al 10.000.000 culturele banen verloren. Op een totaal aantal culturele banen dat in 2005 nog 30 miljoen bedroeg, is dat een verlies van 30 procent.

De neergang komt niet alleen door COVID-19, meldt de UNESCO: de bedragen die overheden en particulieren besteden aan kunst staan steeds minder in verhouding tot de bijdrage die de culturele sector aan de wereldwijde economie levert. Sterker nog, in het ‘ontwikkelde’ deel van de wereld is de bijdrage van overheden aan de cultuursector sterk gedaald, waar het in het ontwikkelende deel juist toenam. Zoals de onderstaande tabel laat zien, is het netto resultaat echter een grote daling, omdat het nominale bedrag aan investeringen voor de ontwikkelde landen veel hoger is. Daardoor is de daling ook veel voelbaarder.

Desondanks is het aandeel in de werkgelegenheid groot. De culturele sector biedt wereldwijd werk aan 6,2 procent van de beroepsbevolking, waarbij Afrika en Latijns Amerika de positieve uitschieters vormen met respectievelijk 8,2 en 6,9 procent. Oost-Europa staat onderaan met 5,8 procent, net onder het werkegelegenheidscijfer van Noord-Amerika en West-Europa.

UNESCO maakt zich zorgen om de afgenomen investeringen in cultuur, ook omdat die gelijke tred lijken te houden met de afname van de vrijheid van informatie en pers. En, ook al is het aantal vrouwen in functie met 48 procent zeer hoog, op het gebied van diversiteit valt nog veel te winnen, ook omdat bijvoorbeeld het aandeel vrouwen in leidinggevende posities nog te wensen over laat.

Een grondige analyse van alle 331 pagina’s voert voor dit korte bericht nog wat te ver, maar duidelijk is, dat als dit een update was geweest van de klimaatakkoorden van Parijs, de paniek echt zou toeslaan. Nu is de afname van de rol van cultuur in de wereldwijde samenleving alleen iets om je best wel veel zorgen over te maken.

Lees het hele rapport hier:

380474eng

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat dit verhaal waard is!

Wat fijn dat je tot hier gelezen hebt. Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is in kranten en andere oude en nieuwe media vaak geen plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en we willen dat voor iedereen zo houden. Of je nu rijk bent, of arm. Daarom willen we deze site zo veel mogelijk gratis houden. Dat kost geld, veel geld. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan, en beseffen we ook hoe belangrijk lezers ons vinden. We vinden het bovendien de best mogelijke manier om journalistiek onafhankelijk te houden. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009: dankzij lezers die zo een beetje eigenaar worden van deze onmisbare plek!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands