Meteen naar de inhoud

ANTARCTICA – in het Holland Festival : Wereldpremière van een opera over het geheimzinnige continent op 5 en 6 juni

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Asko|Schönberg brengt in het Holland Festival de nieuwe opera van Mary Finsterer in première. Antarctica voert ons mee naar de mysterieuze wereld van het zuidelijke continent. Een multidisciplinaire voorstelling waarin de Australische componist historische, mythische en wetenschappelijke beelden en verhalen over Antarctica met elkaar verbindt. Ze bedient zich daarbij van een betoverende combinatie van muzikale elementen uit oude en nieuwe stijlen.

Actualiteit

In Antarctica figureren drie personages uit de eeuw van de ontdekkingsreizen: een cartograaf, een natuurwetenschapper en een filosoof. Ze worden op wonderlijke wijze opgeroepen uit het geheugen van een jong meisje dat gevonden is op het ijs. De motivaties van de drie lopen uiteen van liefdevolle nieuwsgierigheid tot arrogante bezittingsdrang. Ze hebben ieder hun eigen dromen en verwachtingen over het mysterieuze landschap. Maar wat ze vinden is veel groter dan henzelf.

In een tijd van toenemende bezorgdheid over ecologie, klimaatverandering en de kwetsbaarheid van onze oceanen, dringt de actualiteit zich in Antarctica duidelijk op. ‘We leven in een tijd waarin klimaatverandering elk aspect van ons leven op politiek, cultureel en wetenschappelijk niveau aan het destabiliseren is. We beseffen allemaal hoe kwetsbaar ons bestaan en onze planeet zijn. Het is tegen deze achtergrond dat Tom Wright (librettist) en ik Antarctica hebben bedacht’, aldus Finsterer.

 Snijvlak kunst en wetenschap

Ter voorbereiding van dit grootse project werd een symposium georganiseerd aan de Universiteit van Tasmanië. Mary Finsterer, Tom Wright en Fedor Teunnise, artistiek directeur Askoschönberg, ontmoetten daar arctische wetenschappers om kennis en inspiratie op te doen. Ze verzamelden verhalen en data uit veldwerk en verwerkten die in het libretto en de muziek. Zo lieten wetenschappers sonarklanken horen van het scannen van de bodem op sleepsporen van eeuwenoude ijsbergen om de oceaanstromen door de eeuwen heen te onderzoeken. Finsterer gebruikt deze klanken in elektric-akoestische tapes in haar compositie.

Daarnaast zijn ter voorbereiding ook andere wetenschappen en kunstdisciplines verkent. Dit leverde niet alleen een rijke bron van materiaal op voor het schrijven van het libretto en de muziek, het heeft ook het artistieke proces regisseur Imara Savage geïnspireerd.

De muziek van Mary Finsterer

Mary Finsterer is oud-leerling van componist Louis Andriessen en schreef al eerder voor Asko|Schönberg. Zij baseert zich in Antarctica op oude én hedendaagse muziek. Haar muziek is doordrenkt van historische, metaforische en poëtische verwijzingen. Stilistisch komen vroege muzikale praktijken samen met twintigste- en eenentwintigste-eeuwse vernieuwingen, waaronder gebruik van elektronica.

ANTARCTICA

Zo 5 en ma 6 juni, 20:30, Holland Festival in Muziekgebouw aan ’t IJ

Asko|Schönberg:

Mary Finsterer compositie
Tom Wright libretto
Jack Symonds dirigent
Imara Savage regie
Jane Sheldon, Jessica O’Donoghue, Anna Fraser, Michael Petruccelli, Simon Lobelson zang
Elizabeth Gadsby set- en kostuumontwerp
Mike Daly filmmaker
Alexander Berlage lichtontwerp

> Antarctica – Holland Festival – Asko Schönberg (askoschoenberg.nl)

Antarctica is geschreven in opdracht van Asko|Schönberg, met genereuze steun van Julian Burnside AO Trust for Mary Finsterer en de University of Tasmania.

Co-productie: Sydney Chamber Opera, Asko|Schönberg en Holland Festival, met steun van Carriageworks, NSW Government through Create NSW.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands