Meteen naar de inhoud

Feestelijke onthulling van Monika Dahlberg’s sculpturen door wethouder Touria Meliani bij Framer Framed

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Kunstenaar Monika Dahlberg heeft in opdracht van Framer Framed twee sculpturen gemaakt die een permanente plek zullen krijgen bij de ingang van het Framer Framed gebouw. Op donderdag 29 september, om 15:45 uur wordt het werk, getiteld Gatekeepers onthuld door de wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani en stadsdeelbestuurder Oost en portefeuillehouder kunst en cultuur Jan-Bert Vroege. Tijdens de opening vindt er een kinderoptocht plaats van het collectief Pretvormer, om de komst van de beelden in de buurt te vieren.

Gatekeepers is een doorlopend project waarin Dahlberg ideeën over in- en uitsluiting binnen de kunstwereld verkent. Het werk straalt kritische speelsheid uit, terwijl het tegelijkertijd het publiek confronteert. De samenwerking met Dahlberg ontstond op verzoek van curator Zippora Elders aan Framer Framed om een bijdrage te leveren aan het programma van Constant 101: een grootschalig samenwerkingsproject ter gelegenheid van het 101e verjaardag van kunstenaar Constant Nieuwenhuys. Framer Framed en Monika Dahlberg gingen een samenwerking aan die leidde tot het realiseren van een nieuw permanent werk in – en reflecterend op – de publieke ruimte.

De sculpturen krijgen een permanente plaats op de kade, waar ze de zichtbaarheid en het identiteit van Framer Framed zullen vergroten. Zowel Monika Dahlberg als curator Zippora Elders zullen bij de onthulling aanwezig zijn.

DATA: 29 september 2022, 15:45-17:00 – gratis entree
LOCATIE: Oranje-Vrijstaatkade 71, 1093 KS Amsterdam

OVER

Monika Dahlberg werd in 1975 geboren in Kericho, Kenia, en studeerde in 2001 af aan de kunstacademie Minerva in Groningen. In de jaren na haar afstuderen experimenteerde ze met verschillende media en disciplines, maar haar belangrijkste focus ligt bij fotografie, met name het snijvlak tussen popcultuur en lifestyle.

Dahlberg is geïnspireerd door het Manifest uit 1948 dat Constant Nieuwenhuys (1920-2005), beter bekend als Constant, schreef voor Reflex, het orgaan van de experimentele groep Holland, die later dat jaar zou opgaan in de Cobra groep.

Door het vernietigen van maatschappelijke structuren en culturele conventies zou zowel de massa bevrijd worden van een heersende bovenlaag als ook de kunst uit haar isolement.

“Deze vernietiging is een eerste vereiste voor de bevrijding van de menselijke geest uit de passiviteit en de opbloei van een allesomvattende volkskunst (…) een volkskunst is die uiting van het leven, die uitsluitend gevoed wordt door een natuurlijke drang naar levensexpressie. Een kunst die niet het probleem oplost dat een vooraf bestaande schoonheidsopvatting stelt, maar die geen andere normen erkent dan expressiviteit, en spontaan schept wat de intuïtie ingeeft”.

Constant verlegt in zijn manifest het accent van de individuele kunstenaar naar de zelfexpressie van de massa. Van de individuele maker naar de collectieve creatie. Oftewel hij pleitte voor democratisering van de kunsten. Ook ging het experiment en de ervaring voor de esthetiek en het resultaat.

Pretvormer bestaat uit Nina de Jong en Nena Duinmeyer. Zij organiseren, bedenken en creëren parades in wijken en op festivals. De optochten op zowel festivals als in wijken zijn een laagdrempelige manier voor mensen om elkaar beter te leren kennen.

MOGELIJK GEMAAKT MET STEUN VAN

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Stadsdeel Oost;
Stichting Stokroos.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands