Meteen naar de inhoud

Schrijvers over Oekraïne, seksisme, kolonialisme en kansenongelijkheid op ILFU Exploring Stories

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Exploring Stories is dé grote festivaldag van het International Literature Festival Utrecht (ILFU), met meer dan dertig internationale schrijvers en denkers over de actuele en urgente thema’s van onze tijd. Exploring Stories toont aan dat literatuur thuishoort in het hart van het maatschappelijke debat. Literatuur begint immers waar het nieuws ophoudt. Wie de wereld beter wil begrijpen, kan niet zonder de verbeelding van schrijvers die met hun romans en verhalen ons wereldbeeld doorgronden, aanvullen, corrigeren of totaal op z’n kop zetten.

Dit jaar gaan fictieschrijvers en dichters in gesprek met journalisten, filosofen en wetenschappers over onderwerpen als klimaat, ongelijkheid, oud en nieuw kolonialisme, feminisme en de oorlog in Oekraïne. Te gast zijn onder meer de Britse dubdichter Linton Kwesi Johnson, Tash Aw (Maleisië/UK), Doireann Ní Ghríofa (Ierland), Andri Snær Magnason (IJsland), Ayelet Gundar-Goshen (Israël), Oksana Zaboezjko (Oekraïne), Sharon Dodua Otoo (Duitsland/UK) en Olivia Laing (UK).
De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman, die vorig jaar diepe indruk maakte in de documentaireserie Klassen, bespreekt kansenongelijkheid in het onderwijs met dichter Ruth Lasters, die eerder deze maand opstapte als stadsdichter van Antwerpen na onvrede over een gedicht dat zij schreef met leerlingen van het Beroepsonderwijs.

Datum: za. 1 oktober 2022
Tijd: 13:00 – 19:00 uur
Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht
Prijs: €25 / €17,50 (ILFU members, CJP, Jongeren (<25 jr), U-pas)
Voertaal: Nederlands, Engels
Tickets: via www.ilfu.com

Alle thema’s & schrijvers

Fixdit: fix het seksisme in de literatuur,

25 september verschijnt Optimistische woede: fix het seksisme in de literatuur, het manifest van schrijverscollectief Fixdit. Elf vrouwelijke schrijvers bundelen de krachten om de positie van vrouwen in de letteren te verbeteren. Een gesprek met Fixdit-leden Manon Uphoff, Shantie Singh en Fleur Speet.

Ontsloten stemmen: woorden geven aan de koloniale geschiedenis

Sharon Dodua Otoo en Dalilla Hermans zijn beide auteurs die in hun werk racisme aan de kaak stellen; Dodua Otoo in haar roman Ada’s plek en Hermans in haar columns en theaterstukken. Daarover gaan zij in gesprek met elkaar.

Some immigrants are more equal than others: immigratie en klasse

Tash Aw wordt geïnterviewd over zijn roman Wij, de overlevenden, waarin hij de invloed van immigrant-zijn op de waarde van een mensenleven onderzoekt. Hij gaat erover in gesprek met Sulaiman Addonia en Sinan Çankaya.

Manifestatie van de vrouwelijke tekst: nieuwe definities van schrijverschap

De voor de Europese Literatuurprijs genomineerde Doireann Ní Ghríofa verkent samen met Ester Naomi Perquin het spanningsveld tussen schrijverschap en moederschap.

Waar de wolf loert: moeten vechten voor een thuis(land)

De Israëlische Ayelet Gundar-Goshen en Inge Schilperoord gaan in gesprek over hoe het is om je niet thuis te voelen op de plek waar je woont.

De bevrijding van het lichaam: een onderzoek naar vrijheid

Schrijver en cultuurcriticus Olivia Laing, auteur van Ieder een lichaam: over verzet, verlangen en vrijheid, zal met Marian Donner, auteur van het Zelfverwoestingsboek, onderzoeken wat het betekent om een lichaam te hebben en gaan op zoek naar de reikwijdte van de mogelijkheden om het lichaam te bevrijden.

De vrouwelijke mythes ontrafeld: hervertellingen als feministisch wapen

Madeline Miller (online aanwezig) en Natalie Haynes gaan in gesprek over de manier waarop hun hervertellingen van oude mythen de traditionele opvattingen over de rol van de vrouw in de wereld kunnen ontkrachten.

De verborgen geschiedenis van Oekraïne

De huidige oorlog in Oekraïne kent een lange voorgeschiedenis, die door schrijvers Oksana Zaboezjko en Sasha Marianna Salzmann in hun werk met pijnlijke en persoonlijke precisie onder de loep wordt genomen. Zij worden geïnterviewd door Franka Hummels.

Kansenongelijkheid in het onderwijs

PvdA-politica en wethouder van Amsterdam Marjolein Moorman, ook bekend van de documentaireserie Klassen, gaat in gesprek over kansenongelijkheid in het onderwijs met dichter Ruth Lasters, die recentelijk opstapte als stadsdichter van Antwerpen vanwege een gedicht over het onderwijs, en Anoushka Nzume, auteur van Hallo witte mensen.

Klimaatverandering

IJslandse schrijver Andri Snær Magnason, onder andere bekend van Over tijd en water, gaat met Ellen de Bruin in gesprek over de verhouding tussen het vertellen van verhalen en klimaatverandering. Het gesprek zal plaatsvinden onder moderatie van Jaap Tielbeke.

De openbaring: de ontmaskering van Amerika

A.M. Homes (online aanwezig) gaat in gesprek met Niña Weijers over de gevolgen van rücksichtslose machtspolitiek die over lijken en landen gaat.

Afsluiter van Exploring Stories is de Britse dub poet Linton Kwesi Johnson met een optreden en interview.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands