Meteen naar de inhoud

Nog eenmaal is het podium voor Anna. Sensitieve nieuwe roman van Arthur Japin

Een sensitieve roman over jezelf mogen zijn, dat is het nieuwe boek Wat stilte wil van Arthur Japin. Hij vertelt het tragische levensverhaal van Anna Witsen, wier carrière als zangeres werd gebroken in de knop.

Wie kent ze nog, de negentiende-eeuwse schrijvers en kunstenaars die bekend zijn geworden als de Tachtigers? Dichters als Willem Kloos, Albert Verwey, Frederik van Eeden, Herman Gorter en Jacques Perk, maar ook kunstenaars als George Breitner en Isaac Israëls wilden niet minder dan een revolutie teweegbrengen in de Nederlandse kunst en literatuur. Schilder Willem Witsen werd niet de meest bekende van het stel, maar hij vormde wel de (financiële) spil van de Tachtigers. Het Witsenhuis in Amsterdam, waar hij een tijd resideerde, is ook nu nog een plek waar schrijvers en kunstenaars kunnen wonen en werken.

Glansrol

Dit beroemde en belangrijke gezelschap speelt niet de hoofdrol in de nieuwe roman van bestsellerauteur Arthur Japin, maar vormt wel het boeiende decor. In Wat stilte wil – de prachtige titel is ontleend aan Verzen van Herman Gorter – is de glansrol weggelegd voor Willems zus Anna Witsen. Bijna tien jaar geleden wijdde Japin al eens een toneelstuk aan haar, maar nu duikt hij dieper in de psyche van deze getalenteerde zangeres, wier carrière werd gebroken in de knop. Hij schreef de roman in de impressionistische stijl van die tijd.

Anna Witsen is een gevoelige, getalenteerde vrouw in een tijd waarin vrouwen werden geacht echtgenote en huisvrouw te zijn. Haar vader en zus beletten haar een opleiding te volgen aan het conservatorium en een carrière op het podium na te streven. En als Anna in de trein stapt naar Duitsland om haar zangleraar op te zoeken – een getrouwde man op wie ze verliefd is –, wordt ze opgesloten in een gesticht. Als ze dan een hele tijd later toch nog een kans krijgt om te schitteren, worden de negatieve onderhuidse invloeden Anna de baas, en faalt ze.

Als je Wat stilte wil gelooft, was Anna misschien wel de meest zuivere exponent van het gedachtegoed waar de Tachtigers voor stonden. Kunst moest volgens Willem Kloos de allerindividueelste expressie zijn van de allerindividueelste emotie. Maar waar de schrijvers, naarmate hun succes toenam, steeds meer allerlei andere belangen vooropstelden in plaats van hun kunst, liet het vurige verlangen in Anna zich niet temmen, met noodlottig gevolgen. In deze roerende roman wekt Japin haar tot leven om haar nog eenmaal het podium te geven dat ze zo verdiende, maar nooit kreeg.

Goed om te weten Goed om te weten

Arthur Japin, Wat stilte wil (327 p.), De Arbeiderspers, € 24,99

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat dit verhaal waard is!

Wat fijn dat je tot hier gelezen hebt. Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is in kranten en andere oude en nieuwe media vaak geen plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en we willen dat voor iedereen zo houden. Of je nu rijk bent, of arm. Daarom willen we deze site zo veel mogelijk gratis houden. Dat kost geld, veel geld. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan, en beseffen we ook hoe belangrijk lezers ons vinden. We vinden het bovendien de best mogelijke manier om journalistiek onafhankelijk te houden. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009: dankzij lezers die zo een beetje eigenaar worden van deze onmisbare plek!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Tags:

A Quattro Mani

Fotograaf Marc Brester en journalist Vivian de Gier kunnen met elkaar lezen en schrijven – letterlijk. Als partners in crime reizen ze voor diverse media de wereld over, voor recensies van de mooiste literatuur en persoonlijke interviews met de schrijvers die ertoe doen. Voor de troepen uit en voorbij de waan van de dag.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands