Meteen naar de inhoud

Avondje lol met relatieruzies in Familiespel

Jacqueline Blom en Mark Rietman wekken direct de lachlust en treurnis op als vertwijfelde kinderen van gescheiden ouders aan het begin van Famiespel. De scherpe tragikomedie wordt echter allengs meer een klucht die goed is voor een avondje lachen.

In Familiespel tonen Jacqueline Blom, Bas Hoeflaak en Annick Boer zich van hun beste kant als acteurs, en genoot ik het meest van Mark Rietman. De tragiek van de verlaten echtgenoot die vaker naar middelen greep om zijn melancholie te doven dan zijn vrouw viriel van genot te voorzien, ontaardt in een heerlijke reeks vileine grappen. Die zijn aan geen andere acteur zo perfect besteed als aan Mark Rietman.

Zelfs de realiteit, dat de première van Familiespel in Den Haag op 19 december 2022 afgelast moest worden vanwege een ongelukkig uitgepakte val van Rietman bij zijn huis, past bij zijn rol in het scenario van schrijfster Marijke Schermer.

Dolende koters

Het verhaal dan: een “happy extended family” komt voor viering van Kerst in “heerlijke, harmonieuze dagen” bijeen in een spookachtig vakantiehuis in Schotland, nog eigendom van de gescheiden Elisabeth en Nicolaas (‘Nikkel’), Jacqueline Blom en Mark Rietman. Beiden zijn vergezeld van hun nieuwe partners, drukke flapuit Hugo (Bas Hoeflaak) en een bedeesde lerares Odilia (Annick Boer).

De eerste neemt ook zijn – jongere – kinderen mee. Hij is zelf ook jonger en nog ‘viriel’ met zijn oudere partner Elisabeth; maar als pianoleraar en “vooral coach” met niet al te veel intellect en last een woedeaanvallen een dankbare prooi voor de talloze steken onder en boven water van Nicolaas. Die ineens, ondanks zijn volgens de ex beperkte fysieke vermogens, wederom vader zal worden met de nieuwe partner. Met de voorspelbare reactie van de toch al niet bijster beheerste Elisabeth tot gevolg. Die ook te stellen heeft met een – aan Nicolaas – kaakslagen uitdelende nieuwe partner.

Genoeg ingrediënten voor een leuke avond, temeer daar de acteurs ook de rollen van de vier kinderen spelen. Uiteindelijk staat het verhaal van de koters als slachtoffers van de scheidingen van hun eigen en nieuwe ouders meer op zichzelf. Ook zonder hen zien we wel hoe kinderachtig de ouderen zich gedragen. Wel dragen de jongeren bij aan de lol met de eigen verwikkelingen, waardoor de aanvankelijke tragikomedie onder regie van Corien van der Zwaag – samen met Schermer – allengs meer een klucht wordt.

Gezien: première Familiespel van More Theater Producties, 12 januari 2023 in de Stadsschouwburg Haarlem; nog tot 16 april 2023 te genieten in gans het land. (Ook een vraaggesprek met de acteurs.)

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands