Meteen naar de inhoud

Verkoop Podiumkadokaart in Coronajaar 2022 alweer terug op niveau 2013.

Mooi bericht van de Stichting Promotie Theater- en Concertbezoek: vorig jaar gingen we weer best vaak uit na de lockdowns, en gaven we elkaar ook best vaak een unieke ervaring cadeau. Er werden 138.000 podiumbezoeken cadeau gedaan. Dat leverde de SPTC een mooie 6,6 miljoen op. Dat betekent dat de Pokadoka (Podium Cadeaukaart) gemiddeld een cadeautje inhield van 48 euro.

Een mooie opsteker voor de sector, die in 2020 en 2021 geplaagd werd door afgelastingen en lockdowns, en – niet onbelangrijk – vouchers. Maar, als we het persbericht goed gelezen hebben, is het ook een enorme verbetering ten opzichte van 2019, want daar staat: “Na twee jaar van immense daling en de laatste lockdown aan het begin van 2022, resulteerde dit voor Podium Cadeaukaart in een omzetherstel van ruim 90% t.o.v. 2019.” Ook de zakelijke verkoop verdubbelde ten opzichte van dat precoronajaar.

2020 vergeten we liever

Dus wat is hier precies aan de hand? Waarschijnlijk een vergissing, want het jaarverslag over 2019 meldt een omzet die 1,3 miljoen hoger ligt dan in 2022. Ook werden er toen 175.000 kaarten cadeau gegeven. Dat was dus flink hoger dan in het afgelopen jaar. Wellicht heeft de vergissing iets te maken met het ontbreken van een soortgelijk stuk over 2020 op de website van de SPTC. (wel is er een jaarrekening)

Wat het persbericht verder leert, is dat de verkoop van Podiumkadokaarten terug is op het niveau van 2013. dat was aan het einde van een periode waarin de moeder van de SPTC, de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) ernstig in de problemen was geraakt nadat bestuurders de zogenaamde ‘vrijval’, het geld dat je overhoudt door niet-verzilverde kaarten, in een IJslands beleggingsavontuur grotendeels waren kwijtgeraakt. We hebben daar destijds uitgebreid verslag van gedaan.

Op dit moment bedraagt de vrijval weer iets meer dan 20 procent, en dat is het rekengetal waar ook de CPNB (van de Boekenbon) mee rekent. Het is nu de vraag hoe inflatie en crisis gevolgen gaan hebben voor de verkoop, en vooral de verzilvering van de pokadoka.

We kunnen maar 1 ding zeker weten: niet allemaal tegelijk graag.

Waardeer dit artikel!

Blij met dit verhaal? Laat je waardering blijken met een kleine bijdrage! Zo help je onafhankelijke cultuurjournalistiek in stand houden. (Zie je geen knop hieronder, gebruik dan deze link: donatie!)

Vlot doneren
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands