Meteen naar de inhoud

Verkoop Podiumkadokaart in Coronajaar 2022 alweer terug op niveau 2013.

Bepaal zelf de waarde!

We bieden je dit verhaal gratis aan. Om dat te kunnen doen hebben we jouw steun nodig.
Lees het verhaal, bepaal zelf onderaan wat dit verhaal je waard is. En doneer. Zo blijft deze site bestaan.


Mooi bericht van de Stichting Promotie Theater- en Concertbezoek: vorig jaar gingen we weer best vaak uit na de lockdowns, en gaven we elkaar ook best vaak een unieke ervaring cadeau. Er werden 138.000 podiumbezoeken cadeau gedaan. Dat leverde de SPTC een mooie 6,6 miljoen op. Dat betekent dat de Pokadoka (Podium Cadeaukaart) gemiddeld een cadeautje inhield van 48 euro.

Een mooie opsteker voor de sector, die in 2020 en 2021 geplaagd werd door afgelastingen en lockdowns, en – niet onbelangrijk – vouchers. Maar, als we het persbericht goed gelezen hebben, is het ook een enorme verbetering ten opzichte van 2019, want daar staat: “Na twee jaar van immense daling en de laatste lockdown aan het begin van 2022, resulteerde dit voor Podium Cadeaukaart in een omzetherstel van ruim 90% t.o.v. 2019.” Ook de zakelijke verkoop verdubbelde ten opzichte van dat precoronajaar.

2020 vergeten we liever

Dus wat is hier precies aan de hand? Waarschijnlijk een vergissing, want het jaarverslag over 2019 meldt een omzet die 1,3 miljoen hoger ligt dan in 2022. Ook werden er toen 175.000 kaarten cadeau gegeven. Dat was dus flink hoger dan in het afgelopen jaar. Wellicht heeft de vergissing iets te maken met het ontbreken van een soortgelijk stuk over 2020 op de website van de SPTC. (wel is er een jaarrekening)

Wat het persbericht verder leert, is dat de verkoop van Podiumkadokaarten terug is op het niveau van 2013. dat was aan het einde van een periode waarin de moeder van de SPTC, de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) ernstig in de problemen was geraakt nadat bestuurders de zogenaamde ‘vrijval’, het geld dat je overhoudt door niet-verzilverde kaarten, in een IJslands beleggingsavontuur grotendeels waren kwijtgeraakt. We hebben daar destijds uitgebreid verslag van gedaan.

Op dit moment bedraagt de vrijval weer iets meer dan 20 procent, en dat is het rekengetal waar ook de CPNB (van de Boekenbon) mee rekent. Het is nu de vraag hoe inflatie en crisis gevolgen gaan hebben voor de verkoop, en vooral de verzilvering van de pokadoka.

We kunnen maar 1 ding zeker weten: niet allemaal tegelijk graag.

Waardeer dit verhaal!

Laat ons weten wat dit werk je waard is!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur