Meteen naar de inhoud

Publiek podiumkunst naar dieptepunt

Goed nieuws van de VSCD: dit jaar zijn er meer theater- en concertkaarten in de voorverkoop verkocht dan vorig jaar. Het persbericht dat dit meldt, raadt nijvere journalisten echter aan om niet bij het lokale theater te gaan checken of dat klopt. Het gaat volgens de propaganda van de schouwburgdirecties immers om een landelijk gemiddelde, en om ‘dingen die ze horen van hun leden’.

Dat allemaal om te verhullen dat het echte slechte nieuws is dat de dramatische terugloop van het theater- en concertrbezoek in 2012 nog erger is dan iedereen al verwachtte.  Dat ‘usual suspects‘ als toneel en klassieke muziek het slecht doen, en dat de musical aan een vrije val bezig was, wisten we al. Maar dat het bezoek aan populaire muziek zo spectaculair terugloopt als uit de cijfers blijkt, is best wel een schokkende verrassing. Ook popconcerten zijn dus niet meer in trek.

En dan te bedenken dat in 2012 de 45% bezuinigingen op podiumkunst nog niet eens waren doorgevoerd.

Dat ‘vele leden’ van de de VSCD dus melden dat ze meer in de voorverkoop hebben verkocht dan vorig jaar om deze tijd is dus maar op heel beperkte schaal goed nieuws. Meer een gevoel. Zoals de president van de Nederlandsche Bank dat ook heeft. Ooit zal het weer goed gaan. Als we daar nou maar allemaal in geloven.

Goed om te weten
O, ja. De hier al veelbesproken ‘vrijval’ van de podiumcadeaukaart bedroeg vorig jaar dus 13,8% in plaats van de alom verwachte 20%: tegen 6,6 miljoen opbrengst van verkochte kaarten stond een verzilvering van 5,7 miljoen. Die kaart is dus nog steeds veel te populair. Het wordt steeds duidelijker in welk zwaar weer de sector zich bevindt.

 Het hele overzicht van de cijfers:

https://cultureelpersbureau.nl//wp-content/uploads/2013/10/Podia_2012.pdf

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
4 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen