Goed nieuws van de VSCD: dit jaar zijn er meer theater- en concertkaarten in de voorverkoop verkocht dan vorig jaar. Het persbericht dat dit meldt, raadt nijvere journalisten echter aan om niet bij het lokale theater te gaan checken of dat klopt. Het gaat volgens de propaganda van de schouwburgdirecties immers om een landelijk gemiddelde, en om ‘dingen die ze horen van hun leden’.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Dat allemaal om te verhullen dat het echte slechte nieuws is dat de dramatische terugloop van het theater- en concertrbezoek in 2012 nog erger is dan iedereen al verwachtte.  Dat ‘usual suspects‘ als toneel en klassieke muziek het slecht doen, en dat de musical aan een vrije val bezig was, wisten we al. Maar dat het bezoek aan populaire muziek zo spectaculair terugloopt als uit de cijfers blijkt, is best wel een schokkende verrassing. Ook popconcerten zijn dus niet meer in trek.

En dan te bedenken dat in 2012 de 45% bezuinigingen op podiumkunst nog niet eens waren doorgevoerd.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Dat ‘vele leden’ van de de VSCD dus melden dat ze meer in de voorverkoop hebben verkocht dan vorig jaar om deze tijd is dus maar op heel beperkte schaal goed nieuws. Meer een gevoel. Zoals de president van de Nederlandsche Bank dat ook heeft. Ooit zal het weer goed gaan. Als we daar nou maar allemaal in geloven.

Goed om te weten
O, ja. De hier al veelbesproken ‘vrijval’ van de podiumcadeaukaart bedroeg vorig jaar dus 13,8% in plaats van de alom verwachte 20%: tegen 6,6 miljoen opbrengst van verkochte kaarten stond een verzilvering van 5,7 miljoen. Die kaart is dus nog steeds veel te populair. Het wordt steeds duidelijker in welk zwaar weer de sector zich bevindt.

 Het hele overzicht van de cijfers:

https://cultureelpersbureau.nl//wp-content/uploads/2013/10/Podia_2012.pdf

Foto bovenaan:

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top