Meteen naar de inhoud

Een meditatie over schoonheid, vreugde en dankbaarheid. Manuel Vilas gaat verder waar hij met ‘Ordesa’ was gebleven

In Vreugde, de opvolger van Manuel Vilas bestseller Ordesa, is de hoofdpersoon op zoek naar zichzelf en naar kleine vonkjes vreugde. In zijn tamelijk kale en moeizame bestaan valt dat nog niet mee.

Het moet een dubbel gevoel zijn geweest. Met zijn persoonlijke roman Ordesa (verschenen in 2018, een verhaal over de dood van zijn ouders en de existentiële leegte die dat tot gevolg had, behaalde schrijver Manuel Vilas zijn grootste literaire succes uit zijn carrière tot dan toe. Het boek werd een bestseller in Spanje, won diverse prijzen en door middel van de vele vertalingen gooide het ook in het buitenland hoge ogen.

Onrust

Vreugde is een vervolg op Ordesa en bevat dezelfde ingrediënten: een gescheiden schrijver van eind vijftig die beide ouders heeft verloren en zijn zoons nauwelijks ziet, en die zijn drankverslaving heeft overwonnen maar nog wel afhankelijk is van pillen om zijn kwellende angsten en gedachten en lage zelfbeeld de baas te blijven.

Met dit verschil: door het succes van de roman over zijn ouders reist de schrijver nu de hele wereld over voor lezingen, interviews en optredens. Op alle werkreizen zegt hij ja, omdat hij in een permanente staat van onrust verkeert. ‘Daarom reis ik, om te vergeten dat ik een naam heb, om mezelf niet te hoeven torsen.’

De schrijver is weliswaar opnieuw getrouwd, maar toch heeft hij geen echt ‘thuis’; ze pendelen heen en weer tussen haar beide huizen in Spanje en de Verenigde Staten. Hij is geen zoon meer, maar ook niet echt meer een vader. Hij doolt door de wereld zoals hij door zijn herinneringen doolt. Aan de voortdurende stroom herinneringen aan met name zijn ouders kan hij niet ontsnappen, net zomin als de lezer.

Plotloos

Vreugde is een poëtisch en filosofisch, plotloos boek over liefde, rouw en verlies, over tijd en herinnering, die het leven betekenis en diepte geeft. Vilas heeft een precies oog voor detail. Juist in de details toont zich het leven, meent hij. Daarom vindt hij vreugde in een magnetron en een leeg diepvriesbakje, omdat de lasagne die erin werd opgewarmd zijn zoon zo goed beviel. En ziet hij in een toilettas ‘kwetsbaarheid en tederheid’.

Geschreven in een dwingend ritme en met formuleringen vol herhalingen, als een bezwering, vormen de korte hoofdstukjes tezamen als het ware een meditatie over schoonheid, vreugde en dankbaarheid.

Hoewel Vilas de lezer meeneemt naar donkere plekken waar eenzaamheid, angst en zelfmoordgedachten geen taboe zijn, kiert er daardoor steeds weer een beetje licht naar binnen. Schoonheid geeft een gevoel van vreugde – daarin heeft de schrijver absoluut gelijk.

Manuel Vilas, Vreugde (384 p.), vertaald uit het Spaans door Trijne Vermunt, Podium, € 29,99

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat dit verhaal waard is!

Wat fijn dat je tot hier gelezen hebt. Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is in kranten en andere oude en nieuwe media vaak geen plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en we willen dat voor iedereen zo houden. Of je nu rijk bent, of arm. Daarom willen we deze site zo veel mogelijk gratis houden. Dat kost geld, veel geld. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan, en beseffen we ook hoe belangrijk lezers ons vinden. We vinden het bovendien de best mogelijke manier om journalistiek onafhankelijk te houden. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009: dankzij lezers die zo een beetje eigenaar worden van deze onmisbare plek!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

A Quattro Mani

Fotograaf Marc Brester en journalist Vivian de Gier kunnen met elkaar lezen en schrijven – letterlijk. Als partners in crime reizen ze voor diverse media de wereld over, voor recensies van de mooiste literatuur en persoonlijke interviews met de schrijvers die ertoe doen. Voor de troepen uit en voorbij de waan van de dag.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands