Meteen naar de inhoud

Eerste namen voor ILFU’s grote festivaldag Exploring Stories; Het festivalthema van ILFU 2023 is ‘What’s the story?’

Het ILFU (International Literature Festival Utrecht) vindt dit jaar plaats van 24 september t/m 7 oktober, onder het motto ‘What’s the story?’. Tot het programma behoren vaste ingrediënten zoals de Utrechtse Boekenmarkt, het NK Poetry Slam, het YALFU (Young Adult Festival) en De Nacht van de Poëzie. Het hart van ILFU wordt op 30 september gevormd door de festivaldag ‘Exploring Stories’, met interviews en signeersessies met meer dan 20 internationale schrijvers. Tot de eerste bevestigde namen op Exploring Stories behoren: Jeanette Winterson (UK), Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ (Nigeria), Daniel Schreiber (Duitsland), Kamila Shamsie (UK / Pakistan), Nora Ikstena (Letland), Julie Meyerson (UK), Trudy Dehue (Nederland) en David van Reybrouck (België). De kaartverkoop voor Exploring Stories start vandaag.

What’s the story?
ILFU’s motto van dit jaar benadrukt dat er niet maar één verhaal bestaat. Over elk mensenleven, elke geschiedenis, elk werelddeel, elke stad vallen meerdere verhalen te vertellen. Het ene verhaal dat dominant is geworden, loopt het risico mensen buiten te sluiten, maar één kant van de geschiedenis te vertellen, een onderdrukkende kracht te worden. Je moet jezelf dus altijd de vraag stellen: wat is hier het dominante verhaal en wie heeft dat bepaald? Om vervolgens op zoek te gaan naar de andere verhalen. Literatuur is de kunstvorm bij uitstek voor meerstemmigheid en andere perspectieven.’Iedereen die een verhaal vertelt, vertelt het anders, alleen om ons eraan te herinneren dat iedereen het anders ziet,” schreef Jeanette Winterson in Sinaasappels zijn niet de enige vruchten. Zij is een van de schrijvers die optreedt op Exploring Stories op 30 september.

Exploring Stories
Exploring Stories de grote festivaldag van ILFU. Op vier podia in TivoliVredenburg hoor je gesprekken met auteurs, journalisten en denkers uit alle windstreken die hun verhalen en gedachten over de wereld van nu met ons delen. Fictie- en nonfictie-schrijvers, journalisten, politici, dichters en filosofen ontmoeten elkaar voor gesprekken over dé thema’s van deze tijd, zoals klimaatverandering, racisme, feminisme en het gevaar van AI. Daarnaast onderzoeken we ook de onderliggende sociale factoren die ons leven bepalen zoals eenzaamheid, vriendschap in tijden van polarisatie en de vraag hoe we met zaken als trots, (on)macht en jaloezie omgaan. Uiteraard zijn er ook boekenstands en nemen alle schrijvers deel aan signeersessies.

ILFU 2023
Twee weken lang staat Utrecht in het teken van literatuur. Jaarlijks bezoeken zo’n 200 schrijvers en ruim 20.000 bezoekers het ILFU. In de afgelopen jaren wist ILFU grote internationale namen te strikken zoals Jonathan Franzen, Margaret Atwood, Chimamanda Ngozi Adichie, Elena Ferrante, Michel Houellebecq, Nick Cave, David Mitchell en Édouard Louis. De komende maanden wordt de line up van ILFU 2023 bekendgemaakt. De kaartverkoop van De Nacht van de Poëzie, Exploring Stories en YALFU is inmiddels gestart.

Ook gedurende de rest van het jaar nodigt ILFU schrijvers uit. Het online platform ilfu.com publiceert dagelijks verhalen, gedichten, interviews en essays en wordt inmiddels ondersteund door 1200+ leden.

Exploring Stories
Zaterdag 30 september 13:00 – 22:00 uur
TivoliVredenburg Utrecht
Tickets: €12.50 – €22,50

YALFU
Zondag 1 oktober, 13:00-17:00 uur
TivoliVredenburg Utrecht
Tickets: €20 – €25

40ste Nacht van de Poëzie
Zaterdag 7 oktober, 20:00 uur
TivoliVredenburg (Grote Zaal) Utrecht
Tickets: €30 – €42,50

Meer informatie en tickets via
https://ilfu.com/festival

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands