Meteen naar de inhoud

Monitor Freelancers en Media 2023: Tarieven freelance journalisten en fotografen blijven achter bij inflatie

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

De tarieven van freelance journalisten, schrijvers en fotografen zijn de afgelopen acht jaar nauwelijks veranderd. De betaling per woord is in 2023 nog altijd rond de 35 cent, het uurtarief komt neer op gemiddeld 61 euro en de betaling per foto op 60 euro. Gecorrigeerd voor inflatie zijn de tarieven zelfs gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Auteursbond.

“Mediabedrijven hebben de laatste jaren vaak beweerd dat het nodig is om creatieve auteurs goed te belonen. Maar in de praktijk maken uitgeverijen en hoofdredacties die belofte niet waar en blijven de tarieven nog steeds achter bij de inflatie”, zegt Miro Lucassen, voorzitter van de Auteursbond.

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek getiteld Monitor Freelancers en Media 2023 zijn:

  • Het uurtarief ligt gemiddeld op 61 euro. Omgerekend komt het opdrachttarief neer op een mediaan uurtarief van 56 euro. In deze cijfers zijn zowel journalistieke als niet-journalistieke opdrachten meegenomen.
  • Gemiddeld verdienen freelancers die voor mediatitels werken beduidend minder dan freelancers die ook voor overheden of het bedrijfsleven werken.
  • De sterke inflatie heeft grote invloed op de indexcijfers: het uurtarief ligt op 83% ten opzichte van het jaar 2014 en het tarief voor foto is zelfs slechts 65% t.o.v. het jaar 2014
  • In de werkcode DPG, een collectieve afspraak tussen vakbonden en DPG Mediagroep over de arbeidsvoorwaarden voor freelancers, is een minimumtarief van inmiddels 30,78 euro per uur afgesproken. Uit het onderzoek blijkt dat  45% van de DPG-freelancers die aan het onderzoek hebben meegedaan, een lager uurtarief krijgen.

“Het is onbegrijpelijk dat grote mediaconcerns hoge winsten boeken op basis van journalistieke prestaties, terwijl ze zo onverschillig omgaan met hun medewerkers. Zij kunnen ook zien hoeveel onderbetaald talent het vak vaarwel zegt om te kiezen voor werkzaamheden met meer bestaanszekerheid”, aldus Lucassen.

“Er zit niks anders op dan het verzet tegen te lage betalingen verder te intensiveren. Niet alleen voor de koopkracht van freelancers, maar óók om het (foto)journalistieke vak niet verder in waarde te laten dalen”, zegt Milen van Boldrik, secretaris Zelfstandigen en NVF Fotojournalisten, bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands